Fizeti a tb a holttestek hazaszállítását

Halállal végződő külföldi gyógykezelés esetén mostantól fizeti az egészségbiztosító a holttest hazaszállításának költségét.

Ez azonban kizárólag az ellátással kapcsolatos tragédiák esetére érvényes - mondta lapunknak Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Konkrét esetek kapcsán derült ki, hogy - vélhetően egy joghézag miatt - az egészségbiztosító, ha külföldi gyógykezelés közben hal meg egy beteg, a holttest hazaszállításának költségeit nem fizeti. Áprilisban került ki egy 14 éves, krónikus beteg fiú Ausztriába, hogy egy államközi megállapodás alapján új tüdőt kapjon. A fiú nem élte túl a beavatkozásokat. Kiderült, hogy a hazaszállítás költsége a családot terheli még akkor is, ha a beteg külföldi kezelését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Épp ez az eset szolgáltatott okot arra, hogy módosítsák a külföldi gyógykezelésekről szóló kormányrendeletet. Azaz az egészségbiztosító által finanszírozott, de halállal végződő külföldi gyógykezelés esetén az OEP kötelezettségévé teszik a holttest hazaszállítási költségeinek biztosítását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.