Grépfrúttal tilos!
Thomas Eschenhagen, a hamburgi Uni-Klinik gyógyszerkutatója vizsgálta a grépfrútban található vegyületeket, és döbbenten tapasztalta, hogy némelyik meggátolja a gyógyszerek felszívódását. Ennek az a következménye, hogy a pirula placebóvá, azaz hatóanyag nélkülivé válik. Ha egy krónikus betegségben szenvedő ember létfontosságú gyógyszere bevétele után iszik nagyobb mennyiségben grépfrútlevet, akkor akár végzetessé is válhat az, hogy a gyógyszer nem fejti ki a kívánt hatást.
Az alapvető hatásmechanizmus megismerése után a kutatók sorra megvizsgálták a legfontosabb gyógyszerek vegyi összetételét, és elszomorító eredményre jutottak. A legfontosabb gyógyszerek többségének hatóanyagára gátló hatást fejt ki az ivólé. Az antidepresszánsok, a szívgyógyszerek, az antibiotikumok, a fájdalomcsillapítók, a potencianövelők, a vérnyomáscsökkentők, a rákellenes gyógyszerek, sőt a fogamzásgátló pirulák hatóanyagait is képes semlegesíteni a grépfrútltében található vegyület.
A vizsgálatok szerint a grépfrútlé veszélye abban rejlik, hogy leterheli a gyógyszer által megcélzott enzimrendszert, és így a hatóanyag nem tud lebomlani a májban vagy a vékonybélben. Végeredményben a páciens mintha be sem vette volna a gyógyszerét.
A probléma egyébként viszonylag egyszerűen megkerülhető. Eschenhagen azt javasolja, hogy az említett gyógyszercsoportok bevétele után egy óráig ne igyanak grépfrútlevet, amíg a gyógyszer lebomlása be nem fejeződik.