Botrányos kilakoltatás

A rendőrség nem indít eljárást azok ellen, akiket egy szolidaritási gyűlés után megbilincselve állítottak elő a VI-VII. kerületi kapitányságra. A jogvédők egy cigány család kilakoltatása ellen tiltakoztak. A család tagjai végül ismerősöknél töltötték az éjszakát: a Roma Polgárjogi Alapítvány munkatársa szerint jó esély van arra, hogy rövidesen megnyugtatóan rendeződik a sorsuk. Az alapítvány pert kezdeményez az önkormányzat ellen.

Kedden demonstrációt szervezett a Roma Polgárjogi Alapítvány, hogy megakadályozza egy cigány család kilakoltatását a VII. kerületi Garay utcában. Mint arról beszámoltunk, az estébe nyúló tárgyalások után az önkormányzat felajánlotta, hogy időlegesen egy panzióban bérel szobát a családnak. A jogvédők elutasították a drágának és cinikusnak minősített javaslatot, a család ismerősöknél töltötte az éjszakát. A demonstráció a rendőrségen végződött: tizenhat tiltakozót - többek között Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, Havas Gábor, Ladányi János és Szalai Erzsébet szociológust - megbilincselve előállítottak a VI.-VII. kerületi kapitányságra. A rendőrök szerint a jogvédők akadályozták az intézkedés végrehajtását. A gyűlésen korábban Jancsó Miklós filmrendező, Kósáné Kovács Magda és Szanyi Tibor MSZP-s képviselő is jelen volt, de az előállításkor már nem tartózkodtak a helyszínen.

Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője jogszerűnek minősítette a rendőrség eljárását. Az előállított személyeket - akik néhány óra után elhagyhatták a kapitányságot - figyelmeztetésben részesítették, más következményekkel nem kell számolniuk. A rendőrség lezártnak tekinti az ügyet - mondta lapunknak a szóvivő.

Göncz Árpád, volt köztársasági elnök levélben, még a rendőri akció előtt kifejezte szolidaritását a rendezvénnyel. Az MSZP baloldali tömörülés platform közleményben tiltakozott a kilakoltatás és a rendőrség fellépése ellen.

Szabó Zoltán VII. kerületi polgármester, az MSZP parlamenti képviselője kérdésünkre hangsúlyozta, hogy jogerős bírósági végzés végrehajtása történt. Ugyanakkor a jogvédőkkel egyetért abban, hogy gyermekeket semmilyen körülmények között nem szabad az utcára tenni. Szabó elmondta, hogy amennyiben nem polgármester, a nap folyamán ő is a jogvédőkkel együtt tiltakozott volna a kilakoltatás ellen. Szerinte azonban az esti órákra a demonstráció okafogyottá vált, hiszen az önkormányzat felajánlotta: időlegesen egy panzióban bérel szobát az érintett család számára. A polgármester úgy vélte, hogy ez a megoldás nem szított volna cigányellenes indulatokat. Szabó Zoltán kijelentette, hogy a VII. kerület nem képes megoldani az ország "belső migrációjával" járó összes szociális problémát, ez a kormányzat feladata.

Tölcsér Sándor, a Roma Polgárjogi Alapítvány munkatársa elmondta, jó esély van arra, hogy megnyugtatóan rendeződik a család sorsa, a folyamatban lévő tárgyalásokról azonban nem árulhatott el részleteket. A Roma Polgárjogi Alapítvány az ügy dokumentumait eljuttatja Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmannak, aki az iratok tanulmányozása után dönti el, hogy a kilakoltatás vagy a rendőrség fellépése miatt vizsgálatot indít-e. Az alapítvány - mondta Tölcsér Sándor - ellátási kötelezettség elmulasztása miatt pert indít a VII. kerületi önkormányzat ellen.


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.