Sírrongálás: késik a felderítés

Mindösszesen hat bejelentést kapott a BRFK a Kozmai utcai zsidó temetőben múlt héten történt sírrongálás ügyében. Miként beszámoltunk róla, ismeretlenek 132, szinte kizárólag új, márványborítású sírhelyet rongáltak meg a temetőben. Az okozott kár százmilliós nagyságrendű.

A BRFK külön nyomozócsoportot állított fel a vandálok felkutatására, Budapest főpolgármestere és főkapitánya összesen másfél millió forintot ajánlott fel a nyomra vezetőknek. Mindeddig hiába. Az üggyel összefüggésben hat bejelentés érkezett, ezek közül négy első olvasásra is komolytalannak tűnt. A másik kettő sem tartalmazott konkrétumokat. Az egyik vetette fel: "vajon nem a sírkőkészítők állnak-e az ügy hátterében, zsíros megrendelések reményében nem ők bujtották-e fel az ismeretlen vandálokat"?

A rendőrség - hivatalosan - nem beszél "a sírkőmaffiáról", s nem hozza a sírkőkészítőket öszszefüggésbe a történtekkel, ahogy a Magyar Hírlap keddi cikkében tette. Névtelenséget kérő rendőrségi források ugyanakkor elismerték: annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy a vandálok vagy azok felbujtói esetleg ebből a körből (a sírkövesek közül) kerülhettek-e ki.

A BRFK közlése szerint még ma sem zárható ki a rasszista indíttatás, de az sem, hogy ittas, esetleg drogok hatása alatt álló fiatalok pusztították el a temető 132 sírját. Ezért a nyomozók a környék szórakozóhelyein, a temető környékén közlekedő buszokon és villamosokon is kérdezősködnek, egyelőre hiába. A ma még ismeretlen tettesek azonosítása egyelőre semmiféle kézzelfogható eredménnyel nem járt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.