A Likud természetes partner

A hét végén Izraelbe utazik Orbán Viktor. Ez az út koronázza meg az elmúlt hónapokban tapasztalható közeledést a Fidesz és az izraeli Likud párt között. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter, Juval Stejnic, a védelmi és külügyi bizottság elnöke és Reuven Rivlin, a knesszet elnökének korábbi budapesti látogatásakor mindannyian tiszteletüket tették a legnagyobb ellenzéki pártnál.

A Likud és a Fidesz az elmúlt hónapokban egyre intenzívebb kapcsolatot alakított ki, sőt a Fidesznél kifejezett cél ennek a kapcsolatnak az elmélyítése. Egyébként az izraeli külügyminiszter hívta meg Orbánt, aki életében először utazik Izraelbe. - A Likud természetes ideológiai partnerünk - mondta a Fidesz elnöke Salom márciusi látogatásakor. A volt miniszterelnök akkor kifejtette: a folyamatosságot nem tudták eddig fenntartani a két párt kapcsolatában, de most jó esélyt lát arra, hogy magas szintű kapcsolatot építsenek ki.

A magyar-izraeli kapcsolatok jelentősége ösztönzi azt a törekvést, hogy szorosabb viszony alakuljon ki az izraeli Likud párt és a Fidesz között - mondta Németh Zsolt, hozzátéve: A magyar külpolitikában kell, hogy legyenek konszenzus által védett területek, az Izraellel való kapcsolatok témája ilyen. A külügyi bizottság fideszes elnöke kérdésünkre a Likud Közel-Kelet-politikáját nem értékelte ugyan, de fontos áttörésnek nevezte a gázai kivonulás tervét. A kapcsolatok javulását szeretnék a magyar ajkú izraeliek és a magyarországi zsidók miatt is. Továbbá, mert Izrael legnagyobb külföldi tőkebefektetése Magyarországon van. Az, hogy a Fidesz és a Likud milyen formában és szinten tart majd állandó kapcsolatot, Orbán izraeli látogatásán derül majd ki.

A történetet némileg bonyolítja, hogy amikor a Fidesz kormányon volt, egy nyíltan antiszemita párt hallgatólagos támogatását élvezte. Alighanem az akkori politika finom kiigazításáról van most szó.

A Fidesz - MPSZ - kormányszerepre készülve - érzékelhetően aktívabb külpolitikai tevékenységet folytat mostanában. Emellett az is szerepet játszhat a külpolitikai érdeklődés felélénkülésében, hogy az Európai Néppártban Orbán alelnök. Ha pedig Izraellel akarnak kapcsolatot építeni, nem is igen marad más lehetőségük, mint a Likudhoz közeledni. Ráadásul az izraeli kormánypártban ideológiai partnerre találnak Orbánék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.