Magyar veszélyes hulladékot "exportáltak" Kárpátaljára?

A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz egyik országgyűlési képviselője, mert információi szerint Ukrajnában, a Kárpátalján több esetben, feltehetőleg Magyarországról származó veszélyes hulladékot helyeztek el illegálisan.

Illés Zoltán közölte: elvárja, hogy a környezetvédelmi miniszter belső vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben. Mint mondta: javasolja, hogy a környezetvédelmi bizottságon belül jöjjön létre egy albizottság az ügy kivizsgálására, együttműködve az ukrán parlament megfelelő testületével.

Illés Zoltán elmondta: Beregszász járásban több száz tonna, Nagybakta közelében pedig több tíz tonna veszélyes hulladékot fedeztek fel a közelmúltban. Hozzátette: bár a papírok szerint a zsákokba rakott anyag, az úgynevezett "premix", adalékként van feltüntetve, az ukrán környezet-egészségügyi és toxikológiai intézet által készített végleges jelentés szerint a megengedett értéknél több százszor több nehézfémet tartalmaz, így rákkeltő hatású.

Hangsúlyozta: a hulladékot illegálisan helyezték el, a tranzakcióban pedig egy magyar és egy kárpátaljai cég vett részt.

Mint mondta, azért is szükséges a vizsgálat, hogy kiderüljön Magyarországról származik-e a hulladék, és ha igen akkor melyik gyárból, vagy esetleg más országból érkezett-e a veszélyes anyag.

Közölte: az ukrán legfőbb ügyészhez fordult a nagybaktai agrárintézet biológusa a szervezet hatáskörébe tartozó magyar-ukrán határszakaszon zajló veszélyeshulladék-tranzakciók és urániumcsempészet miatt.

Illés Zoltán felszólította a Vám- és Pénzügyőrséget, valamint a Belügyminisztériumot, hogy azonnal kezdeményezzenek eljárást az esetleges uráncsempészet megakadályozására.

A politikus egy másik ügyet is említett: a Mol Rt. 25 ezer tonnás visszamaradt kátrányhulladékának ukrajnai elhelyezését, amelyben, mint mondta, látszólag minden a jogszabályok szerint történt, azonban az eset mégis azt bizonyítja, hogy "folyamatos veszélyeshulladék-szállítás történik Magyarországról Ukrajnába".

Ismertetése szerint a környezetvédelmi minisztérium adja a pénzt ahhoz, hogy a Mol kátrányanyagát semlegesítés után külföldre szállítsák egy magyar cég segítségével, amely felelősséget vállal a veszélyes hulladék szállításáért. Mint mondta, a magyar cég egy amerikai bejegyzésű off shore cégnek adja át a szállítmányt, amely az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó egyik cégnek adja el, majd vásárolja újra vissza az anyagot, azt modifikátornak nevezi el, majd a Dnyeszteren túli köztársaságba szállítja égetésre. Az anyag másik részét az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó cég helyezi el illegálisan.

A politikus fotókat is mutatott az zsákokba rakott hulladékról. Mint mondta, az anyag ukrajnai vizsgálata során kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz nehézfémet, hogy sem égetni, elhelyezni nem lehetne. A Mol közleményben utasította vissza a fideszes képviselő állításait.

A cég tájékoztatása szerint évente több milliárd forintot költenek jogelődeik korábbi tevékenységéből származó veszélyes hulladékainak ártalmatlanítására. Az ártalmatlanítási program keretében magyarországi hatósági engedéllyel rendelkező partnereikkel rendszeresen, üzemszerűen szállíttatnak veszélyes hulladékot Magyarországon és más OECD tagállamban történő hasznosítás céljából.

"Társaságunk, Ausztria és Németország mellett, Ukrajnába is szállíttat előkezelt savgyanta-hulladékot a Bázeli egyezmény előírásainak megfelelően. Az ukrán hatóságok minden szállítás és hasznosítás alkalmával megadták a szükséges engedélyeket, azok betartását a hasznosítást végzők - kötelezettségeiknek megfelelően - írásban is igazolták" - áll a közleményében.

A közlemény szerint a Mol veszélyes hulladékainak ártalmatlanítási programját saját forrásból finanszírozza az erre szolgáló környezetvédelmi céltartaléka terhére. A program végrehajtásához állami forrásokat nem vesz igénybe.

Illés Zoltán egy szalmával teli lapátot tartva arra szólította fel Persányi Miklóst, hogy az ügyben "legyen legény a gáton, ne szalma a lapáton". Közölte: elvárja a szocialista párttól, hogy egy belső vizsgálatban tisztázza, van-e bármi köze gazdasági értelemben ahhoz a Gajdos Istvánhoz, akinek az érdekköréhez tartoznak egyes olyan kárpátaljai cégek, amelyek veszélyeshulladék-tranzakciókkal foglalkoznak.

KVM: nincs bizonyíték a hulladékexportra

Nincsen bizonyíték arra, hogy veszélyes hulladék került volna Ukrajnába illegálisan Magyarországról - jelentette ki Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) politikai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: a KVM egy orosz hetilapból értesült arról, hogy az ukrán főügyész gyanúja szerint Magyarországról premix nevű veszélyes hulladék került szabálytalanul Ukrajnába.

"A KVM a sajtóból származó információk alapján hatósági eljárást rendelt el a hír által gyanúba kevert debreceni Éltex Kft.-nél, ám szabálytalanságokat a helyi felügyelőség nem talált" - jelezte Gombos András. Hozzátette, hogy a minisztériumhoz hivatalos megkeresés az ukrán hatóságoktól eddig nem érkezett.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.