A munkanélküliség kritikus szintet ért el világszerte

A nemzetközi gazdaság öt százalékkal nőtt tavaly, miközben az álláshelyek száma csak 1,7 százalékkal. Vagyis, a világ termelése öttrillió dollárral bővült, miközben csak félmillió munkahelyet létesítettek ebből – közölte Genfben Juan Somavia, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elnöke.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organisation) genfi konferenciáján háromezren vesznek részt a kormányzati, a munkavállalói és a munkaadói oldal képviseletében.

Juan Somavia elnök szerint a nemzetközi biztonságot és a demokráciát veszélyezteti, hogy a globális gazdaság etikai vákuumba került: sokak szerint olyan vezérelveket követünk, amelyek főként a piaci értékeket tartják szem előtt, míg az emberi szempontokra nincsenek eléggé tekintettel. Ennek a hatására nő a bizonytalanság és csökken a szabadság – mondta az elnök.

Állítása szerint világszerte növekszik az aggodalom az aránytalanság miatt, amely a növekedés, a globalizáció és a munkahelyek alacsony száma között alakult ki. Több mint egy milliárd ember él munka nélkül és/vagy szegénységben világszerte, miközben a Föld népességének majdnem a fele kevesebb, mint napi két dollárból tengődik.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint egyes országokban tízből kilenc ember feketemunkából él, tehát az állása és a körülményei bizonytalanok, szakszervezetről, kollektív szerződésről pedig nem is álmodhat. Tavaly a munkaképes fiataloknak kevesebb, mint a fele rendelkezett állással.

Helyre kell állítanunk a gazdasági növekedés és a munka kapcsolatát, újra át kell gondolnunk, mik az elsődleges értékeink, és a megfelelőbb befektetési irányvonalat kell kialakítanunk – mondta szervezet elnöke, aki szerint a nemzetközi fejlődésről szóló közgondolkodás homlokterébe kell állítani a munkát és a stabil munkahely igényét.

(forrás: NOL)

Munkanélküliek Dél-Afrikában
Munkanélküliek Dél-Afrikában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.