Bécsi kiállítás a "brünni halálmenet" emlékére

Hatvan évvel a "brünni halálmenet" után kiállítást nyitott meg hétfőn este Bécsben a szudétanémetek ausztriai szervezete (SLÖ), így emlékezve az 1945. májusi tragikus eseményre.

Hat évtizeddel ezelőtt körülbelül húszezer német ajkú lakost űztek el a morvaországi Brünn városából. A nyugat felé hajtott menet tagjai közül ezerötszázan nem élték túl a megpróbáltatásokat.

A megnyitó alkalmából mondott beszédében Johann Steinhauer, az SLÖ országos alelnöke élesen bírálta Edvard Benes néhai csehszlovák elnököt, aki "öldöklésre és gyilkolásra szólította fel a népét". "Ma ennek az embernek tisztelegve szobrot emelnek, rajta a felirattal: a cseh népet szolgálta" - célzott a szónok a prágai külügyminisztériumban két hete fölállított Benes-szoborra, illetve a  szombaton Sezimovo Ustíban felavatott Benes-múzeumra.

A kiállítást üdvözlő köszöntőjükben Werner Kummerer (ÖVP) és Norbert Kapeller (SPÖ) parlamenti képviselők bírálták Benes csehországi "abszurd kultuszát", és a Benes-dekrétumok eltörlését  követelték. Felrótták a II. világháborúban győztes szövetséges hatalmaknak is, hogy annak idején "elfordították a fejüket" a szudétanémeteket ért jogtalanságok láttán. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.