A zálogház nem ment ki a divatból

Évente 40-50 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le a pénzszűkébe került ügyfeleknek hitelt adó zálogfiókok. A konkurenciaharc azonban e területen is igen éles: a kuncsaftokért több mint 220 "zaci" verseng. A korábban monopolhelyzetben lévő BÁV Rt. szolgáltatásainak javításával szeretné megőrizni piaci pozícióit.

A pénzszűkébe került emberek mentsvára a "zaci", ahol egy-egy értéktárgyuk fejében kisebb-nagyobb kölcsönhöz juthatnak. A zálogfiókok népszerűsége az elmúlt néhány évben semmit sem csökkent, hiszen egy év alatt 120-130-ról mára 220 fölé nőtt az átmeneti pénzzavarral küszködő polgárokat kiszolgáló üzletek száma. A zálogfiókok valamelyikével üzletet kötő átlagos kuncsaftok zöme visszatérő vendég, és általában tízezer forint értékű ékszert tesz zálogba. Persze azért vannak ennél tehetősebb ügyfelek is, hiszen előfordult már, hogy valaki több tízmilliós kölcsönt kapott. A fiókok forgalma a tapasztalatok szerint a kereskedelemhez hasonlóan változik, ám itt nem annyira nagy a szezonalitás. A nagyobb ünnepek idején, elsősorban karácsony táján megszaporodnak az ügyfelek, de jönnek az emberek egy-egy nagyobb családi ünnep (születésnap, esküvő) előtt is.

Mivel a záloghitelezés jól jövedelmező tevékenység, komoly konkurenciaharc dúl a piacon.

Korábban a cégek elsősorban azon versengtek, ki tud nagyobb összegű hitelt adni egy-egy zálogba tett értéktárgyért. Furcsa módon a megszorult embereket elsősorban a kölcsön összege érdekelte, és nem az, mennyibe kerül a felvett hitel. Ma már emellett a szolgáltatások versenye is folyik, hiszen megvan a felső határa annak, mennyi hitelt érdemes adnia egy zálogfióknak. A kölcsön törlesztésének elmulasztása esetén a zálogba tett tárgy eladásából nemcsak a kölcsönt kell törleszteni, hanem a záloghitelezés költségeit is fedezni kell.

A 40-50 milliárd forintra tehető magyar zálogforgalom csaknem felét a rendszerváltásig monopolhelyzetben lévő BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. tartja a kezében. - Az előkelő piaci pozíció megőrzése érdekében számos újítást vezettünk be - magyarázza Szentpétery Kálmán vezérigazgató. A BÁV ügyfelei ma már többféle hitelfelvételi lehetőségből választhatnak, és a hagyományos értéktárgyakon kívül termelő berendezéseket, készleteket, sőt nemsokára autót is zálogba lehet tenni. A BÁV ezenkívül franchise-programjának beindításával külső vállalkozókat von be a záloghitelezésbe, hogy így bővítse jelenleg 36 üzletből álló hálózatát. A franchise-rendszerbe az elmúlt hetekben több vállalkozó is jelentkezett, akik közül néhánnyal hamarosan szerződik is a BÁV.

A könnyen felvehető hiteleket kínáló bankok azonban komoly konkurenciát kínálnak a zálogfiókok számára. A BÁV emiatt is igyekszik több lábon állni, és más területekkel, így iparcikk- és műtárgy-kereskedelemmel is foglalkozni. Egy időben az iparcikkek értékesítése "vitte" a céget, de ma már a verseny talán itt a legélesebb - mondja Szentpétery Kálmán. A BÁV a számtalan műszaki cikket kínáló üzlet, a butikok, a használtruha-kereskedők és a kínai piacok térhódítása miatt zárta be korábban 30 iparcikk üzletét. Ennek következtében a ruházati szakma mindinkább kiszorul a BÁV tevékenységéből, helyét - néhány nagyon jól működő - a márkaboltok formájában tevékenykedő, új műszaki cikkeket kínáló egységek veszik át, amelyek forgalmát az internetes kereskedelemben rejlő lehetőségek segítségével próbálják növelni.

Sokkal jobbak a kilátások a műtárgykereskedelem területén. A 10-12 milliárdos éves forgalom negyede ugyanis a BÁV üzleteiben zajlik. Szentpétery Kálmán sajnálatára azonban a műkereskedelem "kirakatának" számító aukciók területén már nem ilyen jók a pozícióik. A 4-4,5 milliárdos éves árverési forgalomból ugyanis csak 350 millió forint esik a BÁV-ra. A rendszerváltás óta erős versenytársakat kapott a cég, amelyek közül néhányan jogosulatlan előnyt is élveznek a piacon. Társaságunk továbbra is büszke arra, hogy szakmai szempontból nem vesztette el hitelét, nem keveredett jogvitába, és mindig megbízhatóan tájékoztatta ügyfeleit - mondja Szentpétery Kálmán. A BÁV aukciós forgalmában mutatkozó lemaradását a kortárs festészet felkarolásával, valamint az internetes aukciók elindításával próbálja behozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.