Gyurcsány: az Amőba mérsékelt, demokratikus, baloldali játék

Az Amőba, az Alapítvány a Modern Baloldalért olyan fiatal baloldaliak közéleti társasjátéka, akiknek a többsége korábban nem vett részt a politikában - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az alapítvány egyik alapítója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Amőba nemcsak demokratikus, nemcsak mérsékelt, hanem baloldali is. Baloldali olyan értelemben, hogy az újra és újratermelődő igazságtalanságokkal szemben véleményt megfogalmazók, modern fiatal baloldaliak társasága - közölte a politikus, aki 2005 februárjában Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével és Hiller Istvánnal, az MSZP elnökével hozta létre az alapítványt.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az indulás óta 1624-en jelentkeztek, olyanok, akik túlnyomó többségének korábban nem volt köze a politikához, a baloldal szervezeteihez. Hozzátette: az ország minden megyéjében, a főváros minden kerületében alakult már Amőba-csoport.

"Mérsékelt, okos, halk szavú, cselekvő, modern baloldali politikát szeretnénk folytatni, távol a hangoskodástól, távol mások minősítésétől és sértegetésétől, távol a politikai kakasviadalok világától (...), részben adózva a bibói örökségnek" - fogalmazott.

Horváth Lóránt, az alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: az Amőba nem párt, nem kampánycsapat, nem polgári kör, a napi politikában nem vesz részt; nem egy alternatív MSZP vagy Fiatal Baloldal, de nem is a Fidesz, vagy a Fidelitas ellenpólusa.

Hozzáfűzte: a szervezet tagjai között vannak párttagok, így van a tagok között fideszes önkormányzati képviselő is, a jobboldali érdeklődők sincsenek kirekesztve.

Horváth Lóránt elmondta: a társasjátékra jelentkező fiatalok kreatív, életszerű feladatok során tesztelhetik, alakíthatják értékrendjüket.

A kuratóriumi elnök azt mondta: csütörtökön a játékot népszerűsítő, egy hónapig tartó médiakampány indul, amely 15 millió forintba kerül. Arra a kérdésre, mi lesz a játék nyereménye, Gyurcsány Ferenc közölte: a legnagyobb nyeremény az, hogy egy új közösségre lehet találni.

Horváth Lóránt kérdésre válaszolva azt mondta: az alapítvány költségvetése 56 millió forint, és legfeljebb egymillió forintot fogadnak el egy-egy adományozótól. Párt, vagy költségvetésből finanszírozott szervezet nem lehet adományozó. Mint mondta, a jelentkezők adatait csak a játék céljaira használják fel. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.