Az EU a kínai pólóktól és lenfonaltól tart a legjobban

A kínai textiláruk jelenleg vizsgált kilenc termékcsoportja közül kettőről - a rövidujjú pólókról és a lenfonalról - kezdeményezne konzultációkat az Európai Bizottság (EB) Pekinggel.

Legalábbis ezt javasolja a testületnek Peter Mandelson, az illetékes EU-biztos. Az elképzelés szerint Brüsszel csak akkor állítaná (legalábbis részlegesen) vissza a január 1-je előtt még életben lévő kvótákat, ha a kínai hatóságok nem intézkednének maguk az exportdömping visszaszorításáról.

A kilenc termékcsoport kapcsán Brüsszel még április végén indított vizsgálatot. A liberálisabb és piacvédőbb biztosokat egyaránt tömörítő EB úgy döntött, hogy “riadóértékeket" állapít meg a kilenc termékcsoportban, amelyek közül egyesekben több száz százalékkal nőtt a kínai behozatal az év első három hónapjában. A pólóknál 187 %-os volt ez a növekedés, miközben a portugál pólógyártás például harmadával-felével esett vissza. Az európai iparági szövetség, az Euratex felmérése szerint napi 750 állás szűnik meg az EU-ban a kínai árudömping miatt. A május 29-i francia EU-népszavazás előtt ez különösen érzékeny kérdés; az egyik hagyományosan kiterjedt, ám a kínaihoz képest drágán termelő ruhaipar éppen a franciáké.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerint a konzultációk azonnal megkezdődhetnek a kínai pólókról és a lenfonalról. Ez azonban a gyakorlatban legkorábban június elejét jelenti: Mandelsonnak az EB kollégiumát és a tagállamokat is meg kell még győznie. A WTO ezután 90 napot ír elő a formális konzultációkra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.