Élményfürdővel eladósodó város?

Indulatos vitákat követően hozzájárult a kaposvári közgyűlés egy élményfürdő megépítéséhez. Van, aki pénzügyileg megalapozatlannak és a közbeszerzési törvény megkerülésének tartja a választott kivitelezési megoldást.

Az ország egyik legnagyobb, a Zala megyei kehidakustányival vetekedő, csaknem négyezer négyzetméteres vízfelületű élményfürdőjét szeretnék megépíteni a jövő tavaszra Kaposvár városi strandjának nagyobbik részén. A terveket - indulatoktól sem mentes vita után - jóváhagyta a kaposvári közgyűlés.

Az ügy előzménye az, hogy Kaposvár évek óta tervezi városi fürdőjének komplex fejlesztését. Szita Károly polgármester egy évvel ezelőtt azonban már nem a közgyűlés által korábban elfogadott, gyógyászati és strandcentrumról, hanem egy élményfürdő megépítéséről beszélt. Ugyanakkor azt mondta: a városnak nincs pénze a beruházásra, a szükséges forrást egy befektető biztosítja. A tavaly szeptemberi közgyűlési előterjesztésében annyi szerepel, hogy az élményfürdő magántőkéből, az SCD Group Kft. közreműködésével épül meg, majd térítésmentesen a városi fürdő kezelésébe és üzemeltetésébe kerül, és 15 év múlva lesz Kaposvár tulajdona. Azóta kiderült: az építkezés a városnak valóban nem kerül semmibe, de átadása után vagy azonnal 1,35 milliárd forintot, vagy 15 éven át törlesztve 1,8 milliárd forintot kell fizetni érte. Mivel Kaposvár ezt csak hitelből tudja megtenni, az összeget a hitelkamatok is növelik majd.

A kivitelezést kezdetben közbeszerzéssel kívánták a megoldani, majd visszavonták az erről szóló határozatot. Helyette az idén március elején néhány mondatos pályázat jelent meg a fürdő területének bérbeadásáról - élményfürdő-építési kötelezettség mellett. A megadott határidő szerint öt munkanap állt a potenciális jelentkezők rendelkezésére, hogy eldöntsék, indulnak-e a tenderen. Nem okozott nagy meglepetést, hogy egyedüli ajánlatot az SCD Group Kft. tett a kivitelezésben jártas Pannon-Team Kft.-vel közösen. Az ajánlattevők egyértelművé tették, hogy a jövőben nem kívánják üzemeltetni az általuk épített élményfürdőt.

Kováts Imre, a Somogyért Egyesület önkormányzati képviselője kifejtette: a polgármester többszörösen félrevezette a várost a beruházással kapcsolatban. A város fejlesztési terveiben szereplő komplex fürdőrekonstrukciónak csak kis része az élményfürdő, fő eleme egy gyógy- és strandcentrum megvalósítása lett volna. Ezzel szemben az új tervek arról szólnak: élményfürdővé válik a város strandja az 50 méteres medence megtartásával. Mindez teljes egészében a város pénzén valósul meg, holott a megye több pontján kisebb-nagyobb állami támogatással épültek - vagy épülnek - hasonló beruházások. Egy 2002 végi önkormányzati határozatban az szerepel, hogy pályázott Kaposvár a Széchenyi-terv támogatására. Az elmúlt négy évben semmiféle központi támogatásért nem nyújtott be pályázatot a város fürdőfejlesztési tervei megvalósításáért - állította a képviselő. A tervek elkészítésére legalább 10 millió forintot költöttek, ami most kidobott pénzzé vált. Kováts Imre azt is sérelmezi, hogy miközben sem a panelfelújítási programra, sem az intézményfelújításokra nem jutott forrás, egy gazdaságilag megalapozatlan élményfürdő megépítését megszavazták a polgármesterhez hű képviselők.

Választásikampány-íze van az élményfürdő-építésnek, ami több szempontból aggályos - állítja Polyák József szocialista önkormányzati képviselő, a város pénzügyi bizottságának elnöke. Szerinte Kaposvárnak, ahol még ma is meszelt medencékben fürdenek a vendégek, elsősorban megfizethető, kultúrált strandra, és nem drága élményfürdőre van szüksége. Nem tartja etikusnak a következő évek költségvetését megterhelni ekkora törlesztési öszszegekkel, amikor a kötelező feladatokra sem mindig jut elegendő összeg a város költségvetéséből. Kifogásolhatónak tartja azt is, hogy a közgyűlés részletes árajánlat, a műszaki tartalom pontos ismerete nélkül mondott igent a beruházásra. Állítása szerint az élményfürdő leendő üzemeltetéséről sem készültek pontos gazdaságossági számítások, így csak feltételezések állnak rendelkezésre a majdani bevételekről és a működési költségekről.

Mindkét, beruházást ellenző képviselő hangsúlyozta: szükség van a fürdőfejlesztésre, de a pénzügyi lehetőségek és a törvények figyelembevételével. Állításuk szerint az önkormányzat kivitelezőválasztása elsietett volt, és azt valószínűsítik, hogy a beruházás megvalósítására kiírt pályázattal valójában megkerülték a közbeszerzési törvény egyes passzusait. Az ügyben kialakult vita tisztázásához szakmai állásfoglalást kértek a napokban a Közbeszerzések Tanácsától. Ha kiderül, hogy a közgyűlés a figyelmeztetésük ellenére törvénysértő döntést hozott, Kováts Imre és Polyák József kezdeményezni fogja, hogy az igennel szavazó képviselők saját zsebből fizessék az esetleges, a városra nézve hátrányos következményeket.

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke érdeklődésünkre azt mondta: a képviselők által kért szakmai állásfoglaláson már dolgoznak a jogászok. A szakember az ügyről nem kívánt nyilatkozni.

Jászai Gellért, az SCD Holding Rt. vezérigazgatója kifejtette: feltételezi, hogy a kaposvári önkormányzat kellő gondossággal járt el a pályáztatás, valamint a szerződés előkészítése során. A tervek szerint jövő héten megkötik az önkormányzattal a szerződést, és az építési engedélyek elfogadásától függően júliusban megkezdődhet az építkezés.

Szita Károly a projektet támadó felvetésekkel kapcsolatban érdeklődésünkre annyit közölt: az önkormányzat által megbízott szakértő szerint nem sérti a közbeszerzési törvényt a választott pályázati módszer. Majd kiderül, hogy ezt megerősíti-e a Közbeszerzések Tanácsa - tette hozzá. Mint kifejtette, a négyéves várospolitikai programban szerepel a beruházás, ezért 2006 tavaszára lesz élményfürdője Kaposvárnak. A polgármester szerint jó lenne, ha az aggályoskodó képviselők is örülnének a beruházás megvalósulásának, és az energiájukat nem arra fordítanák, hogy mindent fúrnak.

Évek óta tervezik a város fürdõjének fejlesztését
Évek óta tervezik a város fürdõjének fejlesztését
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.