Chávez és az "új szocializmus"

Több száz millió dollár értékű kereskedelmi és gazdasági egyezmények révén Kuba és Venezuela tartalommal töltötte meg a múlt héten kettejük 2004-ben született stratégiai partnerségét, amelynek révén a két ország az Egyesült Államok működtette szabadkereskedelmi övezetet akarja ellensúlyozni a latin-amerikai térségben.

A találkozóra akkor került sor, amikor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter éppen a demokráciát és a szabad versenyt pártoló latin-amerikai körutazáson tartózkodott.

Hugo Chávez venezuelai elnök hatalomra kerülése óta folyamatosan borsot tört Washington orra alá azzal, hogy - miközben hazája az Egyesült Államok kőolajimportjának egyik legjelentősebb forrása - Kínához, Oroszországhoz, Iránhoz, valamint Kubához közeledett.

Habár saját szavai szerint mindeddig tartózkodott attól, hogy szocialistaként jellemezze politikai programját, Chávez elnök - legalábbis retorikai szinten - látványos lépést tett a szocializmus felé, amikor február végén egy nemzetközi szakértői konferencián az egyedüli megoldásnak nevezte a szegénység leküzdésére. A kapitalista modell keretein belül "lehetetlen felülkerekedni a szegénység, a nyomor és az egyenlőtlenség drámáján" - mondta Caracasban. "Fel kell találni a 21. század szocializmusát", amiről országában már meg is indult a társadalmi vita - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy ennek a szocializmusnak különböznie kell a már kipróbált modellektől.

Márciusban, az "új szocializmus" felé tett első lépések egyikeként ígéretet tett a csődbe ment cégek állami kisajátítására. Az elnök azután nemrégiben látványos intézkedéssel 26 százalékkal megemelte a minimálbér szintjét. Az infláció azonban továbbra is magas, és a nemzeti valutát az elmúlt 14 hónap alatt 25,5 százalékkal leértékelték a dollárhoz képest.

Chávez Washingtonnal szembeni retorikai háborújának egy másik frontján - miután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "Latin-Amerika destabilizáló tényezőjének" nevezte őt - válaszul a "világ nagy destabilizátorának" nevezte George Bush amerikai elnököt. A Venezuelai Bolivári Köztársaság elnöke emellett azzal vádolja Washingtont, hogy ellene irányuló merényleteket, illetve puccskísérleteket támogat.

Mindeközben az ellenzék, akit az elnök "Amerika bábjainak" nevez, diktatórikus hatalmi törekvésekkel vádolja, és attól tart, hogy egy castrói típusú kommunizmus felé viszi az országot. Május elsején több tízezer Chávez-párti felvonuló és több ezer ellenzéki tüntető vonult fel a fővárosban két külön menetben. Utóbbiak elégtelennek találják a munkanélküliség és a szegénység mérséklésére tett próbálkozásait.

(MTI/dpa/Reuters/AP)

Hugo Chávez
Hugo Chávez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.