Fúrás helyett mágnesfal

Ha a szögek maguktól felragadnának a falra, akkor nem kellene szögeléssel, furkálással, tiplizéssel vesződni. A tapétázást is megkönnyítené, ha a falra teregetett tapéta ragasztó nélkül is fennmaradna, mint Uri Gelleren a vasaló.

A feladat nyilván hókuszpókusszal is megoldható, ám műszakilag megbízható megoldást csak olyan módszertől várhatunk, amely a fizika alapvető törvényszerűségein alapszik. Egy fiatal szobafestő, Barna Tamás, a mágnesezhető anyagok háza táján bukkant rá a járható útra, találmánya, a mágnesezhető glettanyag bronzérmes lett az idei genfi világkiállításon.

A mágneses tulajdonságú glettanyagot egyszerűen a falra kell kenni, és száradás után máris kezdődhet a minden korábbinál egyszerűbb rögzítés. Ha például tapétázni akarunk, csak az első lépés nehéz: mágneses tapétát kell beszerezni (ez a termék az új találmánytól függetlenül már létezik), és a méretre vágott darabokat máris egyszerűen fel lehet dobni a falra. Ha véletlenül rossz helyre került a tapétacsík, akkor is könnyű a korrekció: lerántjuk, és fellapogatjuk a megfelelő(bb) helyre.

A mágnesfal ennél komolyabb dolgokra is képes, például arra, hogy csavarozás nélkül rögzítsünk vele fali polcokat. A glettanyag meglepően terhelhető: 12 négyzetcentiméteren 2,5 kilogrammos terhelést bír el, azaz például egy kisebb könyvespolcot négypontos rögzítéssel vidáman megtart a hátán. A ruhafogast sem kell szögbelövővel a panelhoz préselni: a különleges gletthez való mágneses "akasztók" maguktól feltapadnak, és 2-2,5 kilogrammos tömegig bármit elbírnak.

A speciális glettanyag diszperziós (műanyagalapú) massza, amelybe mágnesezhető adalékokat (apró fémszemcséket) kevertek. Ránézésre nem különbözik a hagyományos glettanyagoktól, és a viselkedése is hasonló (nem szárad lassabban, nem ad csúnyább felületet, könnyen festhető stb.). Az egészségre pontosan olyan hatással van, mint a többi simítótapasz: megenni nem érdemes, de egyébként ártalmatlan.

A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen: iskolákban tábla helyett, tervezőirodákban a vázlatok rögzítésére is használható a mágneses fal, amelynek előnyei nemcsak a rögzítésnél, hanem az eltávolításnál is szembetűnnek: sem lyuk, sem repedés, sem festékhiba nem marad a leszedett polc vagy kampó mögött. Egy négyzetméternyi mágnesglett ára nagyjából 4-6 ezer forintnak felel majd meg - aki már próbált betonfalba vagy mennyezetbe szöget verni, talán nem fogja sokallni.

Nincs szög, az új festék alkalmazása után a mágneses "akasztók" két és fél kilóig bármit elbírnak
Nincs szög, az új festék alkalmazása után a mágneses "akasztók" két és fél kilóig bármit elbírnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.