Ősfolyadék tudósít a világegyetem születéséről

Nem gázból, hanem inkább folyadékból állt az ősrobbanás utáni pillanat világegyeteme. Magyar közreműködéssel született a felfedezés.

Módosíthatja a világ keletkezésére vonatkozó tudásunkat, és a magfizikai kutatásoknak is új irányt szabhat az a felfedezés, amelyet szinte egy időben jelentettek a floridai Tampában és Budapesten. A magyar közreműködéssel megszületett eredmény szerint részecskegyorsítóban létrehozható az az anyag, amelyből az ősrobbanás utáni pillanatban a világegyetem állt, ám ez - a korábbi feltételezésekkel szemben - nem gáz, hanem inkább folyadék. Valójában azonban inkább egy új halmazállapotról van szó. A bejelentés szerint a floridai Brookhaven Nemzeti Laboratórium RHIC (relativisztikus nehézion-ütköztető) gyorsítójában összeütköztetett aranyatommagokból egy eddig példátlanul forró és sűrű, kvarkokból és gluonokból (az atomnál kisebb, szubatomi részecskékből) álló anyaghalmaz jött létre. Ennek elméletileg gázhalmazállapotúnak kellett volna lennie, ám a megfigyelt tulajdonságai ellentmondanak a fenti szabálynak: a szabad kvarkokból és gluonokból álló keverék tökéletes (azaz belső súrlódás nélküli, kivételes hővezető képességű) folyadékként viselkedik.

Az eredményekből négy szakcikkben számol be a közeljövőben a Nuclear Physics, a magfizika legrangosabb folyóirata. A cikkek alatt magyar kutatók neve is olvasható, a több éve zajló kutatási programban ugyanis magyar műhelyek (a Debreceni Egyetem, az ELTE Természettudományi Kara és a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete) is részt vesznek. A tegnapi sajtótájékoztatón Csörgő Tamás, a KFKI RMKI kutatója elmondta: alapkutatási eredményről van szó, amelynek pillanatnyi gyakorlati hasznát nehéz felmérni. A projekt jelentőségét mutatja ugyanakkor, hogy azt közvetlenül az USA energiaügyi minisztériuma finanszírozza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.