Regényszenzációk a láthatáron

Závada Pál Kossuth-díjas író a héten nyíló XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált ajánlja olvasóink figyelmébe. Elmondja azt is, milyen színházi előadásokat látott és mit szeretne megnézni.

Csütörtökön kezdődik a könyvfesztivál - mondja Závada Pál. - Pénteken magam is dedikálom A fényképész utókora című regényemet. Szombaton délelőtt pedig részt veszek a beszélgetésen, amelyet Losonczi Ágnes új, Sorsba fordult történelem című könyvéről folytatunk majd.

De természetesen nem ezért javasolja, hogy olvasóink feltétlenül menjenek el a négy nap egyikén a Kongresszusi Központba. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a rendezvény, már tavaly úgy látszott, nem elég neki a hatalmas komplexumban rendelkezésére álló hely. Az idén is óriási tülekedésre lehet számítani a könyvek és a megjelenő alkotók körül.

- Oroszország lesz a díszvendég - folytatja az író. - Itt lesz Tatyjana Tolsztaja, akinek ámulattal olvastam Kssz! című regényét. Az atomrobbanás utáni Moszkvában játszódó antiutópia különleges szövegét M. Nagy Miklós nagyszerűen fordította magyarra. Nyilván az orosz nyelvet is megújította a könyv, a fordításról csak annyit mondanék: itt nyelvteremtés történt.

A könyvfesztiválon debütál Spiró György új regénye, a Fogság. Závada szerint az év nagy eseménye ez a könyv. - Az elsők között olvastam számítógépem képernyőjén. A szerző elküldte nekem, és közöltük is első fejezetét a Holmiban.

Závada Pál az irodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője. A Spiró-regényről állítja: ez az év első irodalmi szenzációja.

- Az első? Lesz második is? - kérdezem.

- Igen, azt gondolom, Nádas Péter regénye, a Párhuzamos történetek is az lesz - úgy tudom, az ősszel jelenik meg. Jó pár fejezetet közöltünk eddig, és még közlünk is majd belőle a Holmiban. Nagyon örülök, mert az utóbbi években egyre-másra jelentek meg a jó regények, és ez a kettő most megerősít benne: a kortárs irodalomban a műfaj rendkívül megerősödött.

Ha már szó esett róla, arra kérem, beszéljen a folyóirat legújabb számáról is. - József Attila-szám, mégpedig a legkitűnőbb - mondja, és megkér, írjuk le a lap félig kész, de már sok szempontból használható internetes oldalának címét: www.holmi.org.

Még könyvekről kérdezném, de ő már színházi élményeiről beszél. Nemrégiben látta a Katona József Színház Médeia-előadását, mint szerinte kihagyhatatlan. Fullajtár Andrea pedig óriásit játszik - mondja. S ha már őt említettem, láttam egy nagyszerű vígjátéki szerepben is, a Máté Gábor rendezte A talizmánban. Ez a Nestroy-darab nagyon elszórakoztatott, az összes színész kitűnő komédiás.

Feltétlenül ajánlja még a Nemzetiben a III. Richárdot Kulka Jánossal és Bíró Lajos Sárga liliomját Mohácsi János rendezésében, valamint a Radnóti két előadását: Csehov Cseresznyéskertjét és Pirandello IV. Henrikjét. - Szervét Tibor fantasztikus benne - mondja. - Hát igen, a Radnótit, a Katonát és a Nemzetit látogatom elsősorban. Meg fogom nézni a Mester és Margaritát - meg a Caragiale-darabot, a Farsangot is. Tatabányán, a Jászai Mari Színházban pedig Barta Lajos Szerelem című darabjának előadását Tóth Ildikóval és Csomós Marival. Ők közel állnak a szívemhez - mosolyog (mindketten játszottak az első regényéből, a Jadviga párnájából készült filmben - A szerk.). - Úgy hallom, remek előadás, remélem, sokan lesznek kíváncsiak rá. Gyorsan elterjed nálunk a híre, ha valahol valami jó születik.

Závada Pál: Nagyon megerõsödött a regény mûfaja
Závada Pál: Nagyon megerõsödött a regény mûfaja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.