Női érdekvédők Bárándy jelölése ellen

Bárándy köztársasági elnökjelöltként? - címmel női érdekvédők nyílt levelet adtak ki, amelyben tiltakoznak amiatt, hogy a volt igazságügyminiszter "számos alkalommal adta jelét a nők emberi jogai iránti érzéketlenségének".

"Az aláíró női érdekvédő, illetve jogvédő szervezetek meghökkenéssel értesültek arról, hogy a köztársasági elnök jelöléséről folyó politikai alkudozásokban támogatókra lelt dr. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. - írják a nyílt levélben.

"Bárándy Péter minisztersége alatt számos alkalommal adta jelét a nők emberi jogai iránti érzéketlenségének.

Bárándy akadályozta meg, hogy a családon belüli erőszakkal szembeni állami fellépés stratégiájába bekerüljenek az áldozatok védelméhez szükséges, hiányzó büntető törvénykönyvi módosítások (a fenyegető zaklatás és a családon belüli erőszak általános tilalma). Vezetése alatt szabotálta el az igazságügyi minisztérium a tanúvédelmi és a soron kívüliségre vonatkozó szabályok megalkotását.

Bárándy nemegyszer igen kétértelmű módon nyilatkozott a családon belüli erőszak állítólagos elfogadottságáról. Nem a nők és gyerekek százezrei elleni fizikai és szexuális erőszakot, lelki terrort nevezte veszélyesnek, hanem a nők emberi jogaiért küzdő szervezetek célkitűzéseit. Bárándy nyilatkozatai rendszeresen tanúságot adtak a családon belüli erőszak természetrajzára vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról, s minisztersége idején kerültek fel az igazságügyi minisztérium honlapjára a családon belüli erőszak veszélyességét bagatellizáló más dilettáns állásfoglalások is.

Bárándy egyik első intézkedéseként terjesztette a parlament elé a Büntető törvénykönyv azon módosítását, mely a Btk. 166/A. § eltörlésével drákói szigorúságú büntetést vezetett be a legkiszolgáltatottabb, legelszigeteltebb, többszörösen traumatizált áldozatokkal szemben: az újszülöttjüket kétségbeesésükben megölő bántalmazott nők ellen.

Bárándy látszat-szakmai érvek mögé bújva akadályozta, hogy a családon belüli erőszak, mint a nők elleni emberi jogsértés egyik legsúlyosabb formája ellen fel lehessen lépni - az e téren évekkel a többi demokratikus ország után kullogó - Magyarországon is."

Az aláírók: Habeas Corpus Munkacsoport, Juhász Géza, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület, Tóth Györgyi, Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEN) Egyesület, Rédai Dorottya, Veszprémi Nők Kerekasztala, Huszár Józsefné Júlia, FemiDok.hu feminista kulturális és politikai webmagazin, Sándor Bea NőTárs Alapítvány, Csapó Ida Tudományos és Technológiai Alapítvány, Papp Eszter

A teljes levél

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.