Kaposvári jégcsarnok demonstrációkkal

Demonstrációkkal kívánja kísérni az új kaposvári jégcsarnok első programjait néhány ki nem fizetett helyi alvállalkozó. A jégcsarnok ünnepélyes avatóját az elégedetlenkedők kicselezésével sikerült megtartani a napokban.

Az időpont többszöri módosítása után vette át múlt vasárnap ünnepélyes keretek között Kaposvár az új jégcsarnokát, amely tömegsport céljaira és profi versenyek megrendezésére egyaránt alkalmas, a nemzetközi szabványnak megfelelő játéktérrel rendelkezik. Az ország hetedik fedett jégcsarnoka - két hónapos technikai szünet kivételével - egész évben üzemel. Szita Károly polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta, a helyi fiatalok régi álma valósult meg - annak ellenére, hogy némelyek ezt megpróbálták megakadályozni.

A jégcsarnok megépítéséről szóló előterjesztést másfél éve szavazta meg a város képviselő-testülete az ellenzéki honatyák és honanyák tartózkodása, illetve ellenszavazatai mellett. Zsoldos Róbert, az MSZP városi elnöke elmondta, nem a beruházás céljával, hanem annak feltételeivel nem értettek egyet. Mint kifejtette, azóta kiderült, jogos volt az ellenvetésük, hiszen Zalaegerszegnek egy fillérjébe sem került a jégcsarnok megépítése, míg Kaposvár költségvetését több mint százmillió forinttal terheli.

A kaposvári új sportlétesítményt a finn technológiával dolgozó Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. építette meg jelentős banki hitel igénybevételével. A hitel megszerzésének nehézségei miatt az építkezés megkezdése az eredeti tervekhez képest fél évet csúszott. A március 18-ára meghirdetett ünnepélyes átadást április 2-ára módosították, majd ezt is egy nappal későbbre halasztották. Több ki nem fizetett alvállalkozó ugyanis a megnyitóra csendes demonstrációval készült, amire 72 órával előbb kellett engedélyt kérniük a rendőrségtől. Őket nem értesítették az újabb időpont-módosításról, így jelenlétük nélkül sikerült megtartani az avatót.

Zacher Emil, az egyik alvállalkozó Z-2004 Kft. vezetője elmondta: kicselezésük miatt csak az avató előtti napon megrendezett programok idején tudtak demonstrálni. Akciójukat azonban folytatni kívánják, és transzparenseikkel, rendőri biztosítással jelen lesznek a jégcsarnok most hétvégi programjain is.

A Z-2004 Kft. öt helyi alvállalkozójával együtt követeli az elvégzett munkája és az általa beépített alapanyagok ellenértékét, 21,8 millió forintot. A beruházó Jégcsarnok Kft.-től és a kivitelező Hil-Ép Kft.-től is követelik jussukat, mivel számukra eddig egyik cég sem bizonyította hitelt érdemlően, hogy nem nála akadt el a kifizetés. Zacher Emil állítja, le akartak vonulni az építkezésről, amikor a kivitelező először nem fizetett, de a Jégcsarnok Kft. képviselője maradásra bírta őket, megígérve a végzett munka ellenértékének kifizetését. Pár hónapja a város polgármesterének segítségét is kérték az ügyben, de levelükre a mai napig nem kaptak választ.

Bárdi Károly, a Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. igazgatója azt állította: ők minden elvégzett munkáért fizettek. Beruházóként ebben az esetben is kifizették a fővállalkozót átutalással, ami könnyen nyomon követhető. Az erről szóló igazolásokat bemutatták azoknak, akik jogosultak ebbe betekinteni, de az említett alvállalkozók nem tartoznak ezek közé. A kaposvári alvállalkozókkal nincs közvetlen szerződéses kapcsolata a Jégcsarnok Kft.-nek - indokolta a cégvezető, miért nem tartják szükségesnek, hogy tárgyaljanak velük.

Szerettük volna megkérdezni a kivitelező Hil-Ép Kft. vezetőjét, Kovács Kálmánt arról, hol akadhatott el a kaposvári alvállalkozók kifizetése, de hívásainkat nem fogadta, üzenetünkre pedig nem reagált.

Zacher Emil feliratokat helyez el a tiltakozók kocsiján, háttérben az új jégcsarnok
Zacher Emil feliratokat helyez el a tiltakozók kocsiján, háttérben az új jégcsarnok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.