Latolgatják, ki lesz az utód

A Vatikánban bezárt 116 bíboros választja meg az egyház 265. pápáját, mivel a szavazásra jogosult, 80 évnél fiatalabb bíborosokból egy megbetegedett.

Az utód személyét csak találgathatják, de az biztos, hogy "aki pápaként megy be, az bíborosként jön ki" - mondják Rómában évszázadok óta.

A brit fogadóirodákban 1:4,9 a tét arra, hogy a következő pápa a milánói érsek, Dionigi Tettamanzi (71) lesz. Az olaszok máris azt kiabálják neki, hogy "te leszel az új pápa!". A konklávéban az olaszok lesznek többségben, de nem biztos, hogy több mint 26 év után a pápa ismét olasz lesz. A globalizálódó világban éppen II. János Pállal erősödtek meg a fejlődő országok egyházai. Ideális jelölt lehetne egy dél-amerikai, hiszen itt él a világ katolikusainak fele. Esélyesnek a hondurasi Oscar Maradiaga (62) tűnik vagy a brazíliai Claudio Hummes (70), de az összes többi latin-amerikai ország is saját pápát akar. Erős jelölt a nigériai Francis Arinze (73) - bár ez Nostradamus jóslatának beteljesülését jelenthetné, miszerint a fekete pápával elérkezik a világvége. Arinze azonban a kúriához tartozik, és sokak szerint külső ember kell, olyan, aki nem a Vatikánt, hanem az egyház alsóbb rétegeit képviseli, közelebb áll a hívők világához. Abban mindenki egyetért, hogy II. János Pál pápa öröksége túl nagy lesz az utódnak. Ezért lenne jó egy átmeneti időszak Joseph Ratzingerrel (78), vagy rögtön egy megint fiatal, erős pápa, aki képes megbirkózni a rá váró feladatokkal. A megtisztulás iránti igény miatt kevés esélye van a pedofilbotrányba keveredett amerikai egyháznak és a bécsi érseknek Christoph Schönbornak (60) is. "Az újságírók összes légvárát a Szentlélek egy perc alatt elfújja. Lehet, hogy meglepetés születik, mint '78-ban. Senki sem gondolta volna, hogy a pápa lengyel lesz" - mondta az olasz Angelilli bíboros (89).

Hivatalosan kérvényezte a török hatóságoktól Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben megpróbálta meggyilkolni II. János Pál pápát, hogy rövid időre eltávozhasson isztambuli börtönéből, és részt vehessen a római katolikus egyházfő temetésén - jelentette be kedden ügyvédje. Arra a jogszabályra hivatkoztak, amely bizonyos rabok számára engedélyezi, hogy évente egyszer elhagyják a börtönt. A most 47 éves merénylő hétfőn olaszul, kézzel írott levelében hozta a közvélemény tudomására, hogy gyászolja a pápát. Jelenleg hazájában a merénylet előtt elkövetett két bűntény miatti 17 évi büntetését tölti az isztambuli Kartal börtönben. Tegnap esti jelentés szerint Ankara elutasította Agca kérését. (AFP)

Oddsok az új pápa személyére egy dublini bukmékernél
Oddsok az új pápa személyére egy dublini bukmékernél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.