Élelmiszervizsga: volt már rosszabb is

Kukacos fügét, lejárt szavatossági idejű tejterméket és egészségre káros baktériumot tartalmazó sajtot találtak az ellenőrök országos élelmiszer-ellenőrző akciójuk során. Az ÁNTSZ 6,5 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki. Az országos akcióban az ÁNTSZ más szerveztekkel közösen ellenőrzött 22 nagy élelmiszer-forgalmazó céget, és 250 élelmiszermintát vizsgáltak meg.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint a forgalmazott élelmiszerek alapvetően biztonságosak, és a kiszabott bírság összege is bizonyítja, hogy a kereskedők betartják a szabályokat. A primőr zöldségek és gyümölcsök között az ellenőrök nem találtak kifogásolható tételt. A polcokon ezúttal egyetlen zacskó szennyezett paprikára sem bukkantak.

Hiányosságokat azért találtak. Például négy terméknek a megengedettnél magasabb volt a só-, nitrit- és foszfáttartalma. A húsvéti húskészítményeken a gyártók csak ritkán tüntették fel az áru összetételét jelző adatokat, vagy ha ez mégis megtörtént, akkor a kereskedő ragasztotta rá saját címkéjét. A kémiai elemzés egy heringkonzervfajta higanytartalmát találta kicsivel a határérték felettinek, ám ezt Bujdosó László szerint az is okozhatta, hogy egyes halfajtákban eleve több a higany.

Az aszalt gyümölcsöket kedvelő molyfélét, annak lárváját, valamint rovarürüléket is találták az ellenőrök egy Iránból importált, Aladin márkanevű fügében. Kirívó esetként említették az ellenőrök, hogy az egyik élelmiszer-áruházban 45-féle termék minősége volt kifogásolható. Emiatt csak ebben az egy üzletben 2,2 milliós bírságot szabtak ki. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeket a hatóságok levetették a polcokról, és több szabálysértési eljárást is kezdeményeztek.

Lánszky Imre, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat főigazgató-helyettese bejelentette azt is, hogy noha a szezon indulásakor nagy szükség volna a piacok, a zöldségszállítmányok ellenőrzésére, mintegy 200 millió forint hiányzik költségvetésükből. A jövő héten például a Matáv kikapcsolja a hivatal telefonvonalait, és csaknem 100 munkatársukat kell elbocsátaniuk a közeli napokban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.