Forrong a Belgrád rakpart

Összefog a Belgrád rakpart, hogy megállítsa a Capella nevű mulatóhely terjeszkedését. A melegek körében népszerű szórakozóhely tulajdonosa, Birta László ugyanis a rakparton több ingatlanban szerzett már részt azzal a nem titkolt céllal, hogy ott a saját nemük iránt érdeklődőknek szánt vigalmi negyedet hozzon létre.

A szomszédok felzúdulásának, aláírásgyűjtésének és pörlekedésének oka a 9. számú épület. Ez a rakpart egyik legrégebbi háza, Korb Flóris - többek közt a Klotild-paloták, a Király bazár építésze, a New York-palota társtervezője - építtette magának 1895-ben. A ház - az első emelet kivételével - ma Birta Lászlóé, aki engedély nélkül lefedette az udvart, megtoldotta a telek hátsó épületeit, s átalakításokat kezdett a pincében úgy, hogy ez már-már az épület összeomlásával fenyegetett. Végül három emeletet húzott fel a házra az utcai fronton, szintén engedély nélkül. A V. kerületi építési hatóság fellépése ellen - amely például hatósági erővel aládúcoltatta a megbontások miatt elgyengült alsó szinteket - a tulajdonos elfogultságot jelentett be, így az ügyet a VII. kerület hatáskörébe helyezte át a közigazgatási hivatal. Az emeletráépítést azonban senki nem tudta megakadályozni, bár kivitelezés közben gyakran tartottak helyszíni szemlét, felszólították a vállalkozót a munkák leállítására, s többször megbírságolták, összesen mintegy félmillió forintra. A büntetést máig nem fizette ki.

A törvényeket semmibe vevő építtető esete emlékeztet a Citadella tövében két éve kávézót építtető vállalkozó esetére, bár a helyszín itt nem műemlék, csak a világörökség része és az épület fővárosi értékvédelem alatt áll. Vajon mire számíthat ezek után a beruházó?

Az építési hatóságként eljáró VII. kerületi önkormányzat műszaki osztályán, Patkós Lajostól megtudtuk, az ügyben konzíliumot hívtak össze, amelyen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), a főváros települési értékvédelmi ügyosztálya, az V. kerületi főépítész és a VII. kerületi műszaki osztály képviselői vettek részt. A szakértők úgy döntöttek, hogy az udvari bővítményeket le kell bontani, továbbá vissza kell bontani az utcafronton az emeletráépítés egy részét is, valamint annak teljes homlokfalát, és elrendelik újraterveztetését. Erről napokon belül kiküldik a határozatot. Hogy miért nem rendelnek el teljes visszabontást a ráépítésekre? Mert az V. kerület egy éve - megváltoztatván korábbi rendeletét - olyan szabályozást fogadott el, amely lehetővé teszi a rakparton a szintek számának növelését. Tehát elvileg nem tilos, ha azt elfogadják a szakhatóságok.

Mint Pataki Lajos elmondta, a beruházó által megbízott építész a napokban fennmaradási engedélyt kért a pincében és az alsó szinteken végrehajtott változtatásokra. Ezt, ha szerkezetileg elfogadható, utólag - a törvény szerint - engedélyezniük kell. Az emelettoldással kapcsolatosan viszont rengeteg kifogást emelhetnek, s ha az építtető nem hajtja végre a hatóságok által elfogadott tervet, végső esetben a KÖH a világörökség védelmében kisajátíthatja az ingatlant. A Belgrád rakpartiak kíváncsian várják, mire mennek majd a hivatalok. Ügyvédet már fogadtak érdekeik védelme érdekében, s több ügyben is perlik Birta Lászlót. Őt többször próbáltuk mi is telefonon elérni, nem sikerült. Bár, mint a HVG-vel közölte, az ellene folyó perek lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Belgrád rakpart 9.: három emelet a régiekre, lefedett udvar, hozzáépítés a hátsó traktushoz és átalakított pince - mindez engedély nélkül
Belgrád rakpart 9.: három emelet a régiekre, lefedett udvar, hozzáépítés a hátsó traktushoz és átalakított pince - mindez engedély nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.