Greenpeace-kiállítás Pakson

Mintegy harminc fekete-fehér fotóból rendezett kiállítást a Greenpeace egy kamion rakodó terében Csonka életek egy atomerőmű árnyékában címmel szerdán, Pakson.

Robert Knoth német fotóművésznek az oroszországi Majak településen és a környékbeli falvakban élőkről készített portréit mutatják be. "Majak az a hely, ahová 1998-ig szállították a (...) paksi kiégett fűtőelemeket, (...) ma Majak a világ egyik legszennyezettebb területe, ahol minden második nő meddő, illetve minden harmadik csecsemő valamilyen rendellenességgel jön a világra" - mondta Csáki Roland kampányszervező.

Paks az első magyarországi állomása annak a vándorkiállításnak, amely a szervezők szándéka szerint végigutazik Záhonyig azon az útvonalon, amelyen a kiégett radioaktív hulladékot szállították az atomerőműből Oroszországba, valamint egy kitérővel érinteni kívánják a tervezett, lehetséges lerakók helyszínét is Bodán és Ófalu környékén.

Tavaly áprilisban újra megkötötték azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a szállítások felújítását. "Célunk az, hogy felhívjuk a figyelmet a nukleáris energia veszélyeire, illetőleg a radioaktív hulladékok kezelésének megoldatlanságára, amire Majak egy szomorú példa" - hangsúlyozta a kampányszervező.

A 2000-2002 között készített képek bejárták a világot, Magyarországra az USA-ból érkeztek, majd májusban Finnországba és Svédországba utaznak tovább. A gyűjteményt eredetileg kiállító termekben tervezték bemutatni, ám a megnyitó előtt Paks és Szekszárd is visszamondta a helyfoglalást, így adódott a kamionban utazó tárlat ötlete - mondták.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.