Fakéreg, Detektor, Fórum...

Szilveszter volt, az emberek csiricsáré cafrangokban vonultak az utcán, papírtrombitákkal tülköltek, a Kerepesi úti ügetőpályára is beszűrődtek a mulatság hangfoszlányai, de nekünk rossz kedvünk volt. Álltunk a pálya mellett a mérethibás konfettinek tűnő, szertedobált tikettek között, és kukkerrel vagy csak résnyire húzott szemekkel néztünk a túlsó kanyar felé, ahol egy ló feküdt a fagyos földön. Az imént esett el, széles csíkban csurgott belőle a vér, csupán percei voltak.

Szilveszter volt, álltunk az ügetőn, nem volt túl jókedvünk, még az öregektől felénk szűrődő mondatfoszlányokat is alig hallottuk meg. Pedig csupa érdekes dolgot emlegettek. Duruzsolták egymásnak a nagy történeteket legendás hajtókról, Marschall Józsefről, Zwillingerről, Konta Dezsőről és a többiekről. Meséltek a lelátó hírességeiről, Heltai Jenőről, Zsütiről, Honthy Hannáról és Komlós Vili bácsiról, aki két esetben ment ki az ügetőre: ha jó idő volt, meg ha rossz. És meséltek persze legendás lovakról, futamokról, meg Kovács II.-ről, aki 1933. augusztus 31-én az első versenyt nyerte Gondolattal.

Szilveszter volt, azt mondták, ez lesz az utolsó futam, mert az ügető végleg bezár, persze a huzavonák miatt nem zárt be, következő szilveszterkor volt még egy utolsó, aztán még egy legeslegutolsó is. Aztán tavaly júniusban valóban vége lett, de tényleg: visszavonhatatlanul vége. Egy Pekkala nevű finn megnyerte az utolsó futamot, volt himnusz, Il Silencio, könnyek, néhányan egy kicsi koszorút akasztottak a megnyitásra emlékező márványtáblára: "Búcsúzik öt generáció" felirattal.

Most március van, állunk az ügetőpálya maradékán, és nézzük az üres lelátókat, a bezárt pénztárakat, a régi feliratokat. Nézzük az utolsó versenyen falra akasztott, azóta alaposan megfakult koszorút, amit valami különös tisztelettel kerülgetnek a munkások, csak nem akar a lomok közé kerülni.

Most március van, hamarosan itt a nyár, nyáron pedig nem lesz itt már semmi. Munkagépek lesznek, amelyek szétharapják a múlt eme darabkáját. Utoljára sétálunk még egyet a pályán, aztán felmegyünk azokba a helyiségekbe, ahol a célfotók készültek, csoszogunk egy-két földön heverő fénykép között, korabeli Turfokat pöccentünk odébb. Az egyik a cipőnkre akad, alig lehet lerázogatni onnan: "Ma 50 éves az ügető". Ez olvasható az 1983-as példány címlapján, és persze a Kovács II. emlékversenyen futó sztárlovak neve: Fickó, Fakéreg, Detektor, Fórum...

Jön a nyár, aztán lesz megint szilveszter, de itt, a régi ügetőn akkor már üvegpalota dülleszkedik majd, fényes bevásárlóközpont. Ahol lehet majd csiricsáré szilveszteri ruhát kapni, talán trombitát is. Trombitát, amivel belebőghetünk a nagy büdös semmibe.

Hamarosan jönnek a mindent eltüntetõ munkagépek
Hamarosan jönnek a mindent eltüntetõ munkagépek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.