Muzulmán nőszobrok a nők jogaiért

Ma reggelre Budapesten és több hazai nagyvárosban is nőszobrokat öltöztetett muzulmán viseletbe egy szervezet.

Ezt a napot a nők emberi jogainak elismerésére, jogfosztottságuk, kizsákmányolásuk megszüntetésére hozták létre, ami nem meglepően ma ugyanúgy aktuális. A nőnap története 1857. március 8-án New Yorkban kezdődött, amikor varrónők vonultak az utcára, hogy a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések ellen tiltakozzanak. Megmozdulásukkal egyenjogúságot és emberibb munkakörülményeket akartak kiharcolni.

Hivatalosan azonban 1910-ben a Szocialista Internacionálé résztvevői alapították meg a nőnapot mint nemzetközi ünnepet, tiszteletadásként a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt. Az első Nemzetközi Nőnapot 1911-ben tartották meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, ahol a résztvevők a szavazati jog és a tisztségvállalás joga mellett a munkavállalás, szakmai továbbképzés jogát is követelték. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a Nemzetközi Nőnapot.

Az eltelt évtizedek alatt a nőnap eredeti célja egy szál virág átadására, néha pedig mindössze egy kedves szóra redukálódott. Most mégis úgy tűnik, hogy az eredeti célok újra feltűnnek, hiszen több női jogokért harcoló szervezet is megragadja az alkalmat, hogy hangot adjon a régen megfogalmazott törekvéseknek.

Ma reggelre a fővárosban és hazai nagyvárosokban is nőszobrokat öltöztetett muzulmán viseletbe egy szervezet. A nők elnyomása ellen küzdő aktivisták a muzulmán nők mindent - még az arcot is eltakaró hagyományos ruhájába - bugyolálták a szobrokat. Budapesten a rendőrség azonnal "levetkőztette" a Döbrentei téri Erzsébet-szobrot, és bár az alkotásban semmilyen kár nem keletkezett, még vizsgálják, történt-e szabálysértés. A "csadorként" szolgáló lepelre egy internetes cím is rákerült, melyen a szoboröltöztetők azt írják: nemzetközi akció keretében így fejezik ki nemtetszésüket a nőket alsóbbrendűnek tartó gondolkodásmóddal szemben. Nőnap hajnalára Budapesten három helyszínen és hét nagyvárosban burkolták be a nőalakokat ábrázoló szobrokat, de akadtak követők Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Dániában is.

Az Európai Nõk a Szabadságért szervezet akciója a Döbrentei téren
Az Európai Nõk a Szabadságért szervezet akciója a Döbrentei téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.