MSZP: rendteremtés Vas megyében

A szocialista párt elnökségének felügyelete mellett a hétvégén újjáalakították a januárban feloszlatott Vas megyei MSZP-alap-szervezeteket. A fiktív beléptetésekkel gyanúsított megyei szervezetek tagjainak kétharmada újította meg tagságát.

A szocialisták Vas megyében szombaton - zárt ajtók mögött - újjáalakították a január közepén feloszlatott alapszervezeteket, s a következő hétvégén megtartják a megyei küldöttgyűlést. Az újjászervezést az MSZP vezetősége nem bízta a véletlenre: az elnökség valamennyi tagja Vas megyébe utazott, s maguk felügyelték huszonkét település húsz alapszervezetének meg-alakítását.

A megyei szervezetek feloszlatásához az vezetett, hogy párton belül fiktív szervezetek létrehozásával vádolták meg a megyei szervezet fiatal politikusait, mondván, így akarnak többséget és ezzel kulcspozíciókat szerezni az MSZP-ben. Tóth Csabát - akit tavaly ősszel választottak a megyei szervezet vezetőjévé - és Szabó Bálintot 2003 végén az MSZP megyei etikai bizottsága azzal gyanúsította, hogy pénzért léptettek be romákat a szervezetbe. (Szabót máig ismeretlen személyek tavaly megverték és megerőszakolták. A történteket a fiatal politikus ehhez a konfliktushoz kapcsolta.) A fiktív beléptetések gyanújával a rendőrség is vizsgálódik. A botrányos fejlemények sorozata miatt az MSZP országos etikai bizottsága január 22-én feloszlatta a párt Vas megyei szervezeteit, és tagfelvételi tilalmat rendelt el március közepéig.

Hiller István pártelnök - aki szombaton a körmendi szervezet alakuló ülését vezette - hangsúlyozta: a szervezetek újjáalakulása hozzájárult ahhoz, hogy feloldódjanak a vasi pártszervezeteken belüli feszültségek, és megkezdődjék a választási felkészülés. Az elnök kijelentette, hogy a vasi alapszervezetek szombati megalakításában csak azok vehettek részt, akik a 2004. őszi - nem vitatottan hiteles - tagnyilvántartásban szerepeltek.

Körmenden a helyi szervezet negyven korábbi tagja közül harmincheten megerősítették tagságukat. A megye más településein nem volt ilyen magas ez az arány. Mint Nyakó István, a párt szóvivője tudósítónknak elmondta: az őszi nyilvántartásban szereplő mintegy kilencszáz Vas megyei tagból hatszázan újították meg tagságukat. A legnagyobb veszteséget Bükön és Csepregen szenvedte az MSZP. Korábban, a feloszlatás előtt mindkét településen volt helyi szervezet - a csepregit Szabó Bálint vezette -, de szombaton öszszevonták ezeket. Ebben vélhetően szerepe volt annak is, hogy mindkét tagtoborzási botrányban felmerült Csepreg neve. A tagnyilvántartás szerint a két szervezetnek korábban összesen mintegy 180 tagja volt, a tegnapi alakuló ülésen viszont mindöszsze 41-en vettek részt. Lendvai Ildikó, aki a két település alapszervezetének alakuló ülését felügyelte, ennek kapcsán közölte: vélhetően sokaknak elegük lett a vitákból, de nem fordultak el a párttól, csak kivárják, sikerül-e botrányoktól mentesen politizálni. A frakcióvezető kérdésre válaszolva elmondta: a szervezetek feloszlatásával és újjáalakításával "nem foglaltunk állást abban, hogy megvolt-e a korábban alakult szervezetek legitimitása vagy sem, de olyan tiszta viszonyokat teremtünk, amelyek közepette senki nem vitathatja, hogy minden előírásszerűen történt." Közölte, hogy a tagfelvételi tilalom március 13-ig tart.

Nemcsak a büki és csepregi, hanem a - 2003-as tagtoborzásnál "hírbe hozott", Tóth Csabát soraiban tudó - kőszegi szervezet újjáalakulásánál is kevesen újították meg tagságukat. Az őszi nyilvántartásban szereplő tagok 44 százaléka jelent meg az alakuló ülésen.

Az MSZP Vas megyei szervezeteinek újjáalakulási folyamatában a következő állomás a hétvégi megyei küldöttgyűlés lesz, amelyet Hiller István vezet. Arról, hogy ki lehet a megyei elnöki poszt várományosa, keveset lehet tudni: a vezető megyei politikusok nem kívántak találgatásokba bocsátkozni. Tóth Csaba legutóbbi elnök érdeklődésünkre közölte: vállalná a jelöltséget.

Fegyelmezetten a hallgatásban is

Szombat reggel, több mint egy órával Hiller István látogatása előtt a körmendi szocialista szervezet irodájában már hordták a székeket a tárgyalóba, igazgatták az íróasztalokat, tálcákra rakták a pogácsákat, el-szaladtak szegfűért is. A szervezet régi-új tagjai is jóval a tízórás kezdés előtt megérkeztek. Csaknem negyvenen tolongtak a szűk iroda előtt. Sok volt a kopott kabát, az elnyűtt zakó, a régi szabású öltöny - de látszott: a jobbik ruháját húzta fel mindenki ezen a napon. A fegyelmezettséggel is jelezték a nap különlegességét a régi-új párttagok. Hiába ismert mindenki mindenkit, zokszó nélkül mutatták fel regisztráláskor a személyi igazolványt. Fegyelmezettek voltak a hallgatásban is: a tanácskozás előtt kérdezhettünk fiatalt, középkorút vagy idős embert - választ senkitől nem kaptunk. Egy idős asszony szíve esett meg csak végül, s tőle legalább a hallgatás okát megtudhattuk: Hiller úr többször megmondta, hogy az újjáalakulásig Vas megyei ügyekben nincs nyilatkozat! Habár a pártelnök csak az újjáalakulásig kérte a hallgatást, Körmenden a tanácskozás után sem lettek beszédesebbek az emberek. Egy idős férfi állta csak a kamerák, fényképezőgépek kereszttüzét. Komótosan cigarettára gyújtott, hallgatott még egy darabig, majd annyit mondott:

- Rendet tettünk!

(Boda András)

Hiller István szerint a szervezetek újraalakulása hozzájárult ahhoz, hogy oldódjanak a vasi pártszervezeteken belüli feszültségek
Hiller István szerint a szervezetek újraalakulása hozzájárult ahhoz, hogy oldódjanak a vasi pártszervezeteken belüli feszültségek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.