Bentlakásos iskola lesz a csapi vadászkastélyból

Hamarosan elkészül a Zala megyei Csapi községben a hátrányos helyzetű gyerekeket fogadó bentlakásos iskola új épülete. A 630 milliós beruházás nyomán újabb százötven szegény családban élő kisdiák jut minden nap meleg ételhez, fűtött szobához.

A tervek szerint áprilisban elkészül a Zala megyei Csapi községben működő általános iskola, szakiskola és kollégium új épülete. A beruházás során - amelyet a település önkormányzata 15 millió, az állam 615 millió forinttal támogatott - új tantermeket, háló- és fürdőszobákat, étkezőket, könyvtárat, számítógépszobát alakítanak ki. A munkálatok befejezését többtucatnyi, szociálisan hátrányos helyzetű zalai család várja: ha ugyanis még tavasszal átadják az épületet, akkor már az idén szeptembertől újabb százötven, rossz körülmények között élő gyermek juthat kollégiumi helyhez, fűtött szobához, rendszeres étkezéshez.

Az iskolát és kollégiumot 1973-ban a hátrányos helyzetben lévő roma gyerekek életkörülményeinek javítására hozta létre a Zala Megyei Tanács. Néhány évvel az iskola és kollégium megnyitása után nyilvánvalóvá vált, hogy ötvennél sokkal több gyermek szorul segítségre a térségben. A település támogatásával ezért a nyolcvanas években nyolcosztályossá fejlesztették az iskolát, s százszemélyessé bővítették a kollégiumot. A rendszerváltás után is évről évre több szülő fordult az intézményhez: ma már kétszázötven, jobbára roma származású diák tanul az iskolában és lakik a kollégiumban. A gyerekekre éjjel-nappal pedagógusok felügyelnek, a tanórák után programokat szerveznek nekik, naponta ötször étkezhetnek, s minden hétvégén hazaszállítják őket az iskola saját és bérelt autóbuszain. Mindezért a szülőknek nem kell fizetniük, az iskola önkormányzati támogatásból, az állami normatívából és pályázati pénzekből fedezi a kiadásokat.

Kiefer Károly, az intézmény igazgatója tudósítónk érdeklődésére elmondta: a bővítés már elengedhetetlen volt, mert évről évre többen jelentkeztek, de helyhiány miatt senkit sem vehettek fel. Hozzátette: a beruházáshoz 2003-ban nyertek állami támogatást, s habár a tavaly kezdődött munkálatok során voltak kisebb csúszások, úgy tűnik, tartható a tavaszi átadás időpontja. Kiefer Károly hozzátette: ez azért fontos, mert az átadás utáni javítások, a költözés, a berendezési tárgyak felszerelése hónapokig tarthat, s az idén szeptemberben mindenképpen birtokba akarják venni az épületet. Az egykori vadászkastély alapjaira épített, háromszintes új épület átadása után négyszáz gyermek él majd a mindössze százhetven lakosú faluban.

Kiefer Károly elmondta: az új épület átadásával lehetőségük nyílik szakképzési programjuk bővítésére: a nyolc osztály elvégzése után a diákok két évig közismereti tárgyakat tanulhatnak, majd a lányok szakács-, a fiúk kőműves-képesítést szerezhetnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.