Új szelek fújnak a Vasárnapi Újságnál?

Amióta tavaly nyáron átvette a Magyar Rádió ismert nemzeti-konzervatív magazinjának irányítását, nem fordult elő benne szélsőséges műsorszám. És ha őrajta múlik, nem is fog - nyilatkozta lapunknak Molnár Pál, a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője, aki a Heti Választól került a közrádióba.

- Az a célja, hogy megreformálja ezt a műsort?

- Nem. A kívánt irányról jó támpontot szolgáltat a Magyar Rádió közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzata (kmsz), amely szerint a rádió egészének tükröznie kell a vélemények sokféleségét. Azt tapasztalom, hogy a társadalom jelentős részének álláspontját csak ez a műsor tükrözi. Fontosnak tartom, hogy a tartalom, a szóhasználat és a stílus is megfeleljen a közszolgálatiság, az európaiság fogalmainak. Felmérések szerint mintegy másfél millióan hallgatnak minket.

- A műsor legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy behívták interjúra a miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc azonban ezt elutasította, mondván, "a Vasárnapi Újság hangvétele, egyes anyagainak szellemisége sajnos nem teszi lehetővé, hogy azzal bármilyen közösséget vállaljak". Hogyan látja, volt alapja a kormányfőnek erre a lépésre?

- Demokráciában joga van ehhez a miniszterelnöknek, de alapja nem volt rá. Nagy kijelentések hangzanak el arról, hányszor került az ORTT elé a műsor, holott ez a töredéke annak, amennyit a testület a privát csatornákkal foglalkozik.

- Viszont 2001-ben kimondta, hogy a műsor "rendszeres jelleggel sérti a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt".

- Én úgy emlékszem, hogy ez nem egy hivatalos ORTT-állásfoglalás volt, hanem egy, a testület által rendelt tanulmány, amit valaki a számukra írt. Még 2001-ben elnökváltás történt a rádió élén. Azóta semmilyen kifogásolhatót nem talált műsorunkban az ORTT. Az én időmben egyetlen bírálat volt: a Reális Zöldek nyújtottak be panaszt ellenünk. Ezt a panaszbizottság elutasította.

- Az azért tagadhatatlan, hogy a műsort szélsőséges hangvétele és egyoldalúsága miatt támadják hosszú évek óta. A műsorból vett idézetek kétszer is bekerültek az Antiszemita közbeszéd Magyarországon című kötetbe. Nem ok nélkül ódzkodnak közszereplők attól, hogy megszólaljanak a műsorban.

- Szerintem ennek nincs alapja, főleg az antiszemita vádaknak nincs, legalábbis amióta én itt vagyok. Legutóbb az USA külügyminisztériuma rátett minket egy csúnya listára - teljesen megalapozatlanul, ez jogsértés volt a részükről. Sejtjük egyébként, hogy milyen budapesti értelmiségi körök jelentettek fel minket Washingtonban.

- Kik lehettek?

- Azok, akik ezt itt-ott nyilatkozgatják, de bizonyítani nem tudjuk. Mindegy, a felelősség az USA külügyminisztériumát terheli.

- A műsor legismertebb műfaja a jegyzet. Hogyan lehetséges, hogy a közszolgálati rádió műsorában rendszeresen jegyzetet olvashat fel Lovas István, aki folyamatosan írja ki magát a magyar újságírásból? Vagy Szentmihályi Szabó Péter, a Magyar Demokrata publicistája, aki Kertész Imrét gyalázza hetente?

- Kétségtelen, hogy Szentmihályi udvariatlan névhasználatot alkalmazott még korábban, ezt én nem hallottam, csak utólag mesélték. Ezt egy jó hosszú szilencium követte, és amíg én itt vagyok, ilyen nem fog vele kapcsolatban előfordulni. Ami Lovast illeti: én konkrétan antiszemita írását nem láttam, ami esetleg a határát súrolta, az épp a Népszabadságban jelent meg néhány éve (Összehasonlító véralgebra és holocaust. 1999. márc. 5. - Eötvös Pál akkori főszerkesztő véleményével - a szerk.) Lehet, hogy az írásaiknak indulatos a hangvétele, de antiszemitizmust nem tapasztaltam bennük.

- Igaz az, hogy Kondor Katalin szívügyének tartja a műsort, és személyesen intézkedik néha egyes műsorszámok vagy személyek ügyében?

- Amióta én itt vagyok, egyáltalán nem, óriási terhet vettem le a válláról. Az előző években néha rá volt erre kényszerítve. Remélem, hallgatja a műsort.

- Miért utal a közszolgálati Vasárnapi Újság honlapjának Fontos linkek rovata kizárólag jobboldali, sőt radikális szervezetek és lapok, így a MIÉP, a Jobbik, a Demokrata, a Nemzetőr honlapjaira?

- Látja, erről nem tudtam, utánanézek. Felteszünk más honlapcímeket is.

- A műsor teljesen elfogult a nemzeti oldal felé, ez látszik a kérdezéstechnikán is. Stifner Gábor, amikor Orbán Viktorral készít interjút, együtt aggódik vele a Fidesz választási sikeréért.

- Tiszteletben tartom kollégám értékrendjét. Magam nemrég készítettem egy rövid, kifejezetten kekeckedő Orbán-interjút. Annyiban valóban egyoldalú a műsor, hogy itt olyanok szólalnak meg, akik máshonnan ki vannak rekesztve: a hazafiságot büszkén és lelkesen vállaló emberek.

- A műsor egyoldalú is: a haderőreformról szóló riportban például csak fideszes politikus szólalt meg. És ez sok más esetben is így van.

- Ez így van, és nagyon sajnálatos. Folyamatosan keressük a másik oldal politikusait is - ezt mindig be is olvassuk a műsorban -, de ők valamiért nemet mondanak. Megszólalt viszont több kormánypárti politikus is, Wekler Ferenc vagy Szent-Iványi István. Mi tiszteletben tartjuk a demokratákat.

- Közvetlen elődje, Furkó Zoltán éppen egy éve jelentette be, hogy "szeretné egy kicsit eltávolítani a Vasárnapi Újságot az aktuálpolitikától", és elvinni kulturális irányba. Ezt követendő útnak tartja?

- Egyáltalán nem. Ez nagyon is belpolitikai műsor. Én kedvelem ugyan a kultúrát, Balassival és József Attilával is foglalkozunk ezen időkben, de a Vasárnapi Újság elválaszthatatlan az aktuálpolitikától. Éppen azt szeretném, ha mindkét oldal képviselői megszólalnának, ha ütköznének a vélemények a műsorban. A baloldali-liberális politikusoknak azonban meg kell érteniük, hogy a rendszerváltás óta pluralizmus van, demokrácia van, és olyan emberek is megszólalnak, akiknek eltér a véleménye az övékétől.

Molnár Pál: Kekeckedõ interjút készítettem Orbánnal
Molnár Pál: Kekeckedõ interjút készítettem Orbánnal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.