Folytatódó MSZP-s botrány Vasban?

Ingyenvacsorával próbáltak roma tagokat toborozni a márciusban újjáalakuló Vas megyei MSZP-szervezetekbe - állította tegnap Horváth Csaba, az Országos Cigány Önkormányzat megyei irodavezetője.

Ugyanazok, ugyanúgy? - ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Szombathelyen Horváth Csaba, az OCÖ Vas megyei irodavezetője, aki elmondta: a múlt héten a Vas megyei Csepregen egy roma fiatalember felkereste a település több roma családját, és egy büki vacsorára invitálta őket. A vendégeknek - közölte Horváth - cserébe egy dokumentumot kellett volna aláírniuk. Az irodavezető szerint felvette vele a kapcsolatot a családokat felkereső fiatalember, és elmondta neki, hogy az MSZP Vas megyei irodavezetőjétől, Menyhárt Bizsántól kapta a megbízást.

Horváth szerint a tájékoztatón jelen lett volna a családokat felkereső fiatalember is, ám végül nem jött el, mert szerda este állítólag ismeretlenek telefonon megfenyegették, csütörtök délelőtt pedig "egy nagy fekete autó ment érte, és az MSZP szombathelyi irodájába vitte". Horváth nem kívánta közölni sem a fiatalember nevét, sem azt, milyen dokumentumot kellett volna aláírniuk a romáknak a vacsorán. Arra, hogy milyen bizonyítékokkal tudja alátámasztani állításait, azt válaszolta: kizárólag a fiatalember által elmondottak alapján feltételezi, hogy a március elején újjáalakuló szocialista szervezetekbe akartak így romákat toborozni.

Menyhárt Bizsán, aki Horváth Csaba feltételezése szerint kiadhatta a megbízást a tagtoborzásra, érdeklődésünkre azt közölte: felháborítónak tartja az esetet, de egyelőre nem kíván nyilatkozni.

A csepregi szocialista pártszervezetet - annak január végi feloszlatásáig - Szabó Bálint vezette. Érdeklődésünkre azt közölte: hetek óta nem volt a városban, egyelőre nem nyilatkozik, álláspontját jövő kedden fejti ki.

A Vas megyei MSZP-szervezetek tevékenységét - miként arról lapunkban korábban már többször is beszámoltunk - mintegy másfél éve botrányok sorozata jellemzi. Ennek kezdete ahhoz köthető, hogy fiktív szervezetek létrehozásával vádolták meg a megyei szervezet fiatal politikusait, mondván, így akarnak többséget és ezzel kulcspozíciókat szerezni pártjukban. Tóth Csaba - aki később a megyei szervezet vezetője lett - és Szabó Bálint ellen 2003 végén vizsgálatot indítottak: az MSZP megyei etikai bizottsága azzal vádolta őket, hogy pénzért léptettek be romákat a szervezetbe.

Botrányos fejlemények sorozata után az MSZP országos etikai bizottsága január 22-én feloszlatta a párt Vas megyei szervezeteit. Ezek újjászervezésével kapcsolatban helyi szocialista politikusok nem kívántak nyilatkozni tudósítónknak. Csupán azt hangsúlyozták: a helyzet bizonytalan, az újjászervezést márciusra tervezik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.