Halál Csernobil után: a perköltség nem évül el

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Kosáry János kamionsofőr halálát a csernobili katasztrófa okozta. A családnak elévülés miatt mégsem járt kártérítés. A perköltséget viszont nekik kell megfizetniük.

Kosáry Jánost, a Hungarocamion Rt. sofőrét 1986-ban, a csernobili katasztrófa után néhány nappal Kijevbe küldték. Csak hazatérése után értesült az atomreaktor felrobbanásáról. Ápolónő felesége azonnal elvitte kivizsgálásra. A leletek negatívak voltak, hét év elteltével azonban a sofőr csontfájdalmakra kezdett panaszkodni. Kiderült, hogy daganatos betegsége van. Munkáltatója a Bécsben lévő üzemorvoshoz küldte el kezelésre. 1993 szeptemberében leukémiában hunyt el.

Az özvegy többször is kiutazott Ausztriába, hogy megszerezze a férje betegségével kapcsolatos iratokat. Bécsben azonban elutasították kérését, mondván, a dokumentumokat átküldték a budapesti bonctani intézetbe. Itt is próbálkozott a család, de hiába. Az asszony magánnyomozásba kezdett: éveken át próbálta kideríteni, van-e összefüggés a férje halála és a csernobili katasztrófa között. Válasz helyett azonban csak névtelen fenyegető telefonhívásokat kapott.

Két oknyomozó újságíró kereste fel néhány év múlva Kosárynét. Mint kiderült, a birtokukban voltak a sofőr halálával kapcsolatos dokumentumok. Ekkor szerzett bizonyosságot Kosáryné arról, hogy a kijevi nukleáris baleset okozta férje halálát. Az özvegy és fia azonnal pert indított a Hungarocamion Rt. ellen. Az asszony 5,52 millió forint kártérítést, havi húszezer schilling járadékot, valamint egymillió forint nem vagyoni kártérítést kért. Ifjabb Kosáry János - a kamionos fia - 850 ezer schilling kártérítést, illetve egymillió forint nem vagyoni kártérítést igényelt a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon.

A testület első fokon egy-egy millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a felpereseknek, a többi követelést elutasította. A Fővárosi Bíróság másodfokon megsemmisítette ezt az ítéletet, bár bizonyítottnak tartotta a csernobili baleset és a sofőr halála közötti összefüggést. A család követelése azonban elévült - állapította meg a testület. A Legfelsőbb Bíróság elutasította a felperesek felülvizsgálati kérelmét, egyben a bíróság 160 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felpereseket. A Hungarocamion Rt. az ítélet birtokában a napokban felszólította Kosáryékat, hogy nyolc napon belül fizessék be ezt az összeget, különben tizenegy százalékos késedelmi kamatot számítanak fel.

- A követelést képtelenségnek tartom - mondja az özvegy. - Leszázalékolt nyugdíjas vagyok, mivel az elmúlt években ráment az egészségem az ügyre. Túlestem egy szívinfarktuson, most daganatos betegséggel kezelnek. Alig negyvenezer forintból élek, ebből nem tudom befizetni a perköltséget. Felháborít, hogy ilyen helyzetbe kerültem.

Köves István a Koliszka-Bölcső Kiemelten Közhasznú Nemzetközi Alapítvány nevében levelet írt Wáberer Györgynek, a Hungarocamion Rt. elnök-vezérigazgatójának, amiben kérte: a család nehéz helyzetére tekintettel engedjék el a perköltséget. Kérését elutasították.

Niederfiringer Ágnes ügyvéd képviselte az rt.-t. Szerettük volna megkérdezni tőle, cége miért nem tekint el az említett összeg befizetésétől. Az Illés és Társai Ügyvédi Irodában közölték: az ügyvédnő nem elérhető.

A Hungarocamion igazgatóságán senki sem kívánt nyilatkozni. A vállalat egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta lapunknak, ha elengednék a perköltséget, azzal beismernék, hogy vétkesek Kosáry János halálában.

Az özvegy
Az özvegy
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.