"Sátánista szakot" indított a Vatikán

Megnyitotta ördögűző szemináriumának kurzusát szerdán Rómában a ReginaApostolorum pápai egyetem, amelynek hallgatói külön elméleti ésgyakorlati oktatást és kiképzést kapnak, hogy megfelelőenfelfegyverkezve szálljanak szembe a Vatikán szerint a fiatalok körébenaggasztóan terjedő sátánkultusszal.

A még karácsony előtt széles körben meghirdetett kurzus résztvevői - papok és teológiai hallgatók - videokonferenciákon keresztül is kapcsolódhatnak e különleges ördögűző oktatáshoz. A pápai egyetem a megnyitó alkalmából kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a különösen a fiatalokat oly súlyosan veszélyeztető, s gyakran alábecsült jelenségek, a "sötétség ura megszólításának" oly nagy gyakorisága miatt is szükségessé vált a vészharangok megkongatása, az új kurzus indítása. A sátánűzés mellett a papok "ellenszövetségek" szervezéseire is felkészülnek, hogy a béke, a remény, a testvériség értékeivel vegyék fel a küzdelmet a gonosz ármánykodásával szemben.

A neves katolikus oktatók az ördögűzés témájának számos társadalmi vetületét elemzik. Szó lesz az antropológiai és szociális, bibliai, történelmi és teológiai vonatkozásokról, lelkipásztori és szellemi tematikáról, liturgiai, orvostudományi, pszichológiai, természettudományi, jogi és törvényi aspektusokról.

Az előadások mellett a legújabb, 1999-es vatikáni kézikönyv szolgál a sátánűző kurzus alapjául: a "De Exorcismis et supplicationibus quibusdam" (Mindenféle ördögűzésekről és könyörgésekről) című alapmű csaknem száz oldalon át ismerteti az ördögűzés, az exorcista szertartás korszerű fogásait; a kézikönyv különben rendkívüli óvatosságot, diszkréciót és - a mai kor szellemének megfelelően - az orvostudománnyal, a pszichiátriával való együttműködést is tanácsol.

A csaknem félezer éves katolikus hagyományokra visszatekintő - más vallásokban és a pogány kultuszokban is népszerű - ördögűzéshez szükséges szertartásokat a katolikus kézikönyv szerint olyan hely, tárgy vagy ember fölött lehet végrehajtani, amely és aki felett a sátán befolyást gyakorol, de még nem szállta meg teljesen. A szertartást csakis megyés püspök által felhatalmazott, s megfelelő tudással felvértezett pap végezheti. A pápai egyetem "sátánista szakának" hallgatói olyan rítust tanulhatnak most, amely megreformált formájában is gyakorlatilag ugyanaz maradt, mint ahogy azt az első, V. Pál pápa által szentesített, 21 ördögűző receptet csokorba gyűjtő 1614-es szabálykönyvben lefektették: a kereszt jelének a levegőbe rajzolása, kézrátétel, szenteltvíz-hintés, középkori ima, amelynek végén távozásra szólítják fel a sátánt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.