Bordiplomata volt Gál Tibor

Nagystílű volt, és végtelenül precíz. Vagány, mégis visszafogottan elegáns. Segítőkész és céltudatos, a családját imádó világcsavargó. Így jellemezték borásztársai és barátai az egri Gál Tibort, aki néhány napja, Dél-Afrikában hunyt el közlekedési balesetben.

Gál Tibor dolgozni érkezett a Fokvároshoz közeli szőlőbirtokra, ahol szakértőként tevékenykedett. A tragédia okát még vizsgálják. Egyelőre nem tudni, hogy figyelmetlenség, műszaki hiba vagy a sofőr hirtelen rosszulléte okozta-e a balesetet. A nemzetközi hírű borász autója frontálisan egy autóbusznak ütközött.

Gál Tibor 1958-ban született Putnokon. A kertészeti egyetemen 1983-ban diplomázott, majd hat évig dolgozott különböző beosztásokban az Egervinnél és a nagyrédei Szőlőskert Szövetkezetnél. Szaktudását elismerték: 1989-ben kinevezték az olasz Tenuta dell'Ornellaia főborászának. Később a német Alexander von Essen báró kérte fel a dél-afrikai Capaia Wines borászat szaktanácsadójának. Míg Magyarországon ősszel, addig a világ másik végén februárban van a szüret, ezért most ott volt szükség rá.

Noha rengeteget utazott, mégis Egerben volt otthon: itt hozta létre tizenkét évvel ezelőtt pincészetét, a GIA Kft.-t, majd a mátraaljai borvidékhez tartozó nagygombosi borászatát. Díjakkal is elismerték tudását: 1998-ban az Év bortermelője lett, 2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Borászként volt egy ritka adottsága: más nedűjét is tudta dicsérni. Miközben biztos kézzel és jó ízléssel választotta ki a megfelelő szőlőfajtákat, és gondozta azokat az egri dombokon. Ha kellett, a társait is segítette a boldogulásban.

- Amikor korszerűsíteni szerettem volna a pincészetemet, kimehettem hozzá Olaszországba, ahol megmutatott mindent. Sokat járt külföldön, s mindig megosztotta velünk, mi a divatirányzat, milyen fajtákra van kereslet, mire törekedjünk, ha talpon akarunk maradni a világ piacain - mondta róla Vincze Béla borász.

Konkoly György, az egri Fehérszarvas Vadásztanya vezetője azt tartotta Gál Tibor egyik legfőbb erényének, hogy szaktudásával és nyelvismeretével bordiplomata módjára népszerűsítette mindenfelé, amerre járt, az egri borokat.

- Ha lehetne üzenni a túlvilágról, ő bizonyára azt kérné most a családjától: vigyázzanak a szőlőtőkékre és a borászatra, ne adják el, ne hordják szét mások - fogalmazott több egri borász. Valamenynyien hozzátették: ehhez ők minden segítséget megadnak a név és a hagyományok továbbvivőjének, a tizenkilenc éves ifjabb Gál Tibornak, aki az egriek reményei szerint apja nyomdokaiba léphet. Gál Tibor négy iskolás gyermeket hagyott hátra: legnagyobb fia a Kertészeti Egyetemre jár, másik fia középiskolás, két kislánya pedig az általánosba jár.

A Dél-Afrikában elhunyt Gál Tibort nem csak az emlékezet őrzi majd. Palackba zárt boraiban ott a tehetsége, az igényessége, és az a szeretet, szakmai alázat, amellyel a szőlőtőkékhez, a fahordókhoz, az ódon pincékhez közelített.

Mindenütt az egri borokat hirdette
Mindenütt az egri borokat hirdette
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.