Feketén egyszerûbb

Az osztrák gazdasági és munkaügyi minisztérium képviselője úgy érezte, mentegetőznie kell. Ő csak szerény közhivatalnok, a döntés nem az ő hatásköre, azt a magasabb politika szabja meg. Szóval ő inkább csak tájékoztat - mondta a bécsi Collegium Hungaricum nagytermében megrendezett konferencián, amelyre a Magyar Diákok Egyesülete (MDE) hívta meg. A mentegetőzésre a moderátor - Szabados Viktor egyesületi elnök - keserű szavain kívül minden bizonnyal a hallgatóság egyre csalódottabb arckifejezése is késztethette: igaz, a rutinosabbak, akiknek van már némi tapasztalatuk a munkavállalás itteni útvesztőiben, el se jöttek.

A szakértők - ketten érkeztek, egyikük a diákcsere ügyeiben jártas, a másik a már említett gazdasági minisztériumi képviselő - nem sok újdonságot mondhattak, bár tény: az EU-csatlakozás valamennyi kedvezményt azért jelent. Például azt, hogy az új tagállamokból érkezőknek - legyen az diák avagy egyszerű turista - nem kell már tartózkodási engedély, s ha rendelkezik egy évre és meghatározott munkahelyre kiadott munkavállalásival, akkor a 12 hónap lejártával elnyeri a szabad munkahelyválasztás jogát, vagyis a korábbi hosszabbítgatási eljárásra nincs szükség.

Idáig eljutni azonban épp olyan keserves, mint eddig. Az új EU-tagországok diákjaira is vonatkozik a szabad munkavállalás hét évig elrendelt korlátozása - annak ellenére, hogy egyéb tekintetben immár egyenrangúak a régi tagországbeliekkel. Fizethetik például a tandíjat. Hogy hol itt az esélyegyenlőség, arra a kérdésre is vonatkozik az "én csak hivatalnok vagyok" válasz.

A munkavállalási engedély procedúrája tehát ugyanaz, mint a "felnőtteknél", illetve csakis a legalacsonyabb részidős foglalkoztatás jöhet szóba (ebben legalább egyenjogúság van, ez a szabály minden egyetemi hallgatóra vonatkozik). A kérelmet a kiszemelt munkahely adja be, s a területileg illetékes Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) alapos mérlegelés után dönt. Fontos szava van annak a regionális bizottságnak, amely a jelentkező alkalmazását a munkaerőpiacra gyakorolt hatása szempontjából vizsgálja. A döntési folyamatban szava van a szociális partnernek, amely a hazai érdekeket védi.

Ez nem az egyetlen akadály, amit a diák-munkavállalónak le kell küzdenie, ha külföldi. A hétéves átmenetre kárhoztatott országok csakis a külföldi munkavállalókra megállapított éves kvótán belül kaphatnak munkavállalási engedélyt, igaz, Magyarország vonatkozásában ez a keret kissé fellazított, hiszen ingázókkal és a gyakornokcserével egészül ki. A diákoknak nem jelent vigaszt, hogy önkéntes alapon, ingyen dolgozhatnak, s a stúdiummal együtt járó nyári gyakorlat is engedélyezett. Utóbbi természetesen a behatárolt anyagi feltételekkel (havi 320 euró a plafon - ami a tandíjjal súlyosbított megélhetéshez édeskevés). S az is távolabbi lehetőség, amit a meghívott előadó ugyancsak mentegetőzésként említ, hogy tudniillik tudományos munka, kutatási feladat, oktatás nem kötődik engedélyhez.

A magyar oktatási minisztériumból érkezett vendég, Arató Gergely nincs éppen meglepve. Utóvégre tudja, ki is mondja, hogy ez a munkavállalási örökzöld az amúgy tökéletes osztrák- magyar kapcsolatok egyetlen vitapontja, legyen szó diákról, avagy "felnőttről". A magyar kormány segít, amit tud: támogatja a külföldi tanulást, s már folynak a tárgyalások arról, hogy a hazai diákokra vonatkozó kedvezményeket (a diákhitelt) kiterjesztik azokra, akik határon túli egyetemet választottak.

Megtudható még az osztrák előadóktól, hogy a helyi viszonyok sokat számítanak - Bécsben például a vendéglátásban nem olyan nehéz engedélyt kapni. Ehhez van hozzászólnivalója az egyik jelenlévőnek: októberben kezdte meg tanulmányait a gazdasági egyetemen, decemberre talált állást, ám a kérelmet egy hét alatt azzal utasította el a hivatal, hogy még nem tett le egyetlen vizsgát se.

Hogy függ ez össze? Na igen - mondja a szakértő -, sokan csak azért iratkoznak be, hogy munkát vállalhassanak, kell valami bizonyosság arról, hogy az illető tényleg egyetemista. Vitatkozni, érvelni nem érdemes - úgy sincs válasz a kérdésre, vajon a tanulmányaik miatt itt élőkön kívül kit vonz annyira ez az itteni életben semmire nem elég 320 euró.

Az egyes tartományok döntési szempontjai, illetve szigora némiképp eltérő: Salzburg csak olyan munkát engedélyez, amely kapcsolatban van az illető tanulmányaival, Innsbruck és Graz elnézőbb.

Az elhangzottak 5300 hallgatót érintenek, akik valamely új tagországból érkeztek. Az összesen 200 ezer körüli ausztriai egyetemista 17 százaléka a külföldi. A külföldiek 40 százaléka a régi EU-tagországokból jött (csak a németek száma hatezer). Bécsben 1400 magyar egyetemista tanul - zömük gazdaságot, a második nagy csoport a zenészeké. Korrepetálni, gyerekre vigyázni, házi rendezvényeken muzsikálni lehet feketén is. Ez nyílt titok. És a jelek szerint más megoldás nem is igen marad.

Bécs, 2005. január

Az osztrák fõhivatalnokok és Szabados Viktor, az MDE elnöke a bécsi fórumon
Az osztrák fõhivatalnokok és Szabados Viktor, az MDE elnöke a bécsi fórumon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.