Maximilian Teleki, a név kötelez

Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke már és még nem beszéli ősei nyelvét.

Az egyik legjelentősebb amerikai magyar szervezet 38 éves elnökét Telekinek hívják, és apjától úgy tanulta, hogy a név kötelez. Az erdélyi eredetű ősi nemesi család Pest megyei ágából származik. Nagyapja, Teleki Béla, Zala megye utolsó főispánja, nagybátyja, Teleki Tibor, az egyik utolsó koronaőr volt, de egyenes leszármazottja Széchenyi Istvánnak is: dédanyja a legnagyobb magyar unokája volt. Egyébként Kaliforniában született, anyja argentin, gyermekkorát így főleg Dél-Amerikában és Nyugat-Európában töltötte. Ingatlanbefektető és a Katolikus Egyetem közgazdaságprofesszora, az angolon kívül spanyolul és portugálul beszél.

Maximilian Teleki huszonkét évvel ezelőtt járt először Magyarországon, és ma úgy gondolja, egyszer még hazaköltözik. Felnőtt fejjel a nyelvet is meg akarja tanulni, mert csak így kerülhet igazán közel a kultúrához, az emberekhez, így értheti meg a nüanszokat. Szív dolgában azonban már most is nehéz nála magyarabbat találni: - A családom évszázadokig szolgálta Magyarországot. Apám, Teleki István mindig arra tanított, hogy egy arisztokratának ez a feladata. Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöki posztja remek lehetőség olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek a magyarok és Magyarország érdekeit, jövőjét szolgálják.

A koalíció vezetésében nemrégiben végbement nemzedékváltás mellette más fiatalokat is pozícióba juttatott. Olyanokat, akik nem hordoznak magukban 1945 vagy 1956 óta sem múló sérelmeket, otthonról hozott politikai beidegződéseket. Bár Teleki hangsúlyozza az előző korosztályokkal való szoros együttműködést, és azt, hogy az idősebbek barátsága, felkérése nélkül nem fogadta volna el a tisztséget, maga is új stílusról, perspektívaváltásról beszél.

- Nem szabad összetéveszteni a földrajzot és a vér szavát. Ugyanolyan elkötelezett vagyok a szervezet céljai iránt, mint azok, akik Magyarországon születtek - mondja egy Starbucks kávézó sarokasztalánál. A HAC elnöki tisztével nem jár iroda, protokollkeret vagy titkárnő, csak sok, társadalmi alapon végzett munka és rengeteg utazás. - Soha nem költöm más pénzét, a repülőjegyet is mindig magam veszem - említi, tisztázandó az esetleges félreértéseket.

"Fogok én még Budapesten lakni, és magyarul beszélni a fiammal, Tiborral."

Tíz évvel ezelőtt a koalíció ajánlásával a Fehér Házban gyakornokoskodott. Innen származik a Demokrata Párt iránti szimpátiája, a tavalyi elnökválasztás előtt igyekezett John Kerry érdekében mozgósítani az ohiói magyarokat. Ennek ellenére a jelenlegi republikánus vezetéssel is jók a kapcsolatai. Maximilian Teleki tisztában van azzal, hogy az amerikai magyarok zöme hagyományosan a republikánusokhoz, illetve a rendszerváltozás óta a magyarországi jobboldalhoz húz, ám azt mondja, hogy a koalíció élén mindent elkövet majd a pártosság elkerüléséért. - Mindenkivel együttműködünk, aki hajlandó szóba állni, szakmai szempontok alapján vitatkozni velünk - ígéri.

Az Amerikai Magyar Koalíció ernyőszervezet, tagszervezeteinek összesen mintegy hatvanezer tagja van. Az őket foglalkoztató problémák közül az elnök a magyarok emberi és kisebbségi jogainak érvényesülését, a vajdasági erőszakot, a romániai egyházi javak visszaszolgáltatását és az amerikai vízumszigort emeli ki. Utóbbit amerikai állampolgárként is elfogadhatatlannak tartja, mivel Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese. - Bár személy szerint nem értettem egyet az iraki háborúval és azzal, ahogyan kezdődött, de a döntés meghozatala után, mint a legtöbb amerikai, én is támogatom katonáinkat. Magyarországnak pedig a NATO és a nemzetközi közösség tagjaként kötelezettségei is vannak - válaszol arra a kérdésre, hogy helyesli-e az iraki koalícióban való magyar részvételt.

A HAC idei tervei közül kiemeli, hogy a kongresszus irodáiban, illetve a koalícióban végzendő munkára két turnusban három-három magyarországi gyakornokot fogadnak majd. Ezt a Microsoft sikerében kulcsszerepet játszott Charles Simonyi alapítványának pénzügyi támogatása teszi lehetővé. A koalíció emellett konferenciát szervez Washingtonban a magyarországi Amerika-ellenességről. Tanulmányútra kiutaztatnak 10-15 magyarországi iskolaigazgatót, erre a HAC korábbi programjának folytatásaként kerül sor, szervezésükben két éve Fidesz-képviselők, tavaly önkormányzati vezetők jártak az Egyesült Államokban.

- A lábamról nem akar kérdezni? - fordítja meg a beszélgetés addigi szereposztását a sarokba támasztott két mankó felé biccentve. Az izom- és idegi eredetű sorvadás tünetei tizenkilenc évesen jelentkeztek, az orvosok jóslataira némileg rácáfolva azonban, bár fájdalom árán, ma is egyedül, segítség nélkül tud közlekedni. - Mindenki ismeri a félig üres, félig teli pohárról szóló hasonlatot. Én hálás vagyok a sorsnak, és mindig előre tekintek, ami szintén apám hatása. Azt mondogatom, hogy "kelj fel, ne sajnálkozz magadon". Fogok én még Budapesten lakni, és magyarul beszélni a fiammal, Tiborral, aki még csak öt hónapos - mosolyodik el Maximilian Teleki, aki gyerekének tudatosan választott olyan keresztnevet, amelynek az angolban nincs megfelelője.

Washington, 2005. január

Az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a washingtoni magyar nagykövetségen tartott rendezvényen
Az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a washingtoni magyar nagykövetségen tartott rendezvényen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.