Mádl Ferenc fogadta Izrael főrabbiját

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán hivatalában, a budavári Sándor-palotában fogadta Jonah Metzgert, Izrael Állam országos főrabbiját. Az izraeli vendéget köszöntő Mádl Ferenc megtisztelőnek nevezte a főrabbi ismételt magyarországi látogatását.

"Bízom benne, hogy a látogatás újabb lendületet ad a magyarországi zsidóság további erkölcsi, emberi, szakmai, hivatásbeli megerősödéséhez" és segíti a két ország közötti kapcsolatok szilárdabbá válását - mondta az államfő az eszmecsere elején.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására másodízben Magyarországra utazott főrabbi a megbeszélés után az MTI-nek elmondta: látogatása egyben hivatalos bemutatkozását szolgálja, e célból találkozott az államfővel és csütörtökön fogadja őt a miniszterelnök. (A főrabbi először tavaly decemberben járt Magyarországon, akkor Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen gyújtotta meg a fővárosban, a Nyugati téren állított menórán a gyertyákat hanuka ünnepén.)

Jonah Metzger - mint mondta - egyetért Mádl Ferenc azon értékelésével, hogy a zsidó vallás és kultúra reneszánszáról lehet beszélni Magyarországon. Kiemelte, hogy a három izraelita hitközség, az ortodox, a neológ, illetve a kettő között elhelyezkedő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a status quo irányzat egymással együttműködik.

Tájékoztatása szerint a köztársasági elnök biztosította: a Magyar Köztársaság támogatja a zsidó oktatási intézményeket, a zsinagógák renoválását. A főrabbi külön örült annak, hogy Mádl Ferenc beszámolt: sok olyan épület került vissza a zsidó közösséghez, amelytől a világháborúban vagy később megfosztották.

Jonah Metzger azt mondta: az államfő felvetésére szóba került a volt pesti zsidónegyedben lévő Rumbach utcai zsinagóga ügye. Mint vélekedett, ha az épület visszakerülhet a zsidókhoz - és fogalmazása szerint érzékel erre irányuló törekvést -, akkor jó lenne, ha ismét a status quo irányzat kapná meg.

Az ötvenéves főrabbira - aki elmondta, hogy felesége magyar származású - "jó benyomást" tett az államfő, akivel öt nap múlva újra találkozik Auschwitzban; a koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésen húsz államfő, közöttük George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök vesz részt.

Az izraeli országos rabbinátus vezetője az antiszemitizmus jelensége kapcsán azt mondta: a zsidó reneszánszot felülről jövő, állami támogatással elősegíthetik, ugyanakkor a zsidóellenes jelenségek Európában többnyire "lentről" származnak, sokszor azzal kapcsolatos félreértések miatt, hogy nem értik, mi történik Izraelben, a zsidó-palesztin viszonyban. A gyűlölet különféle formái ellenére a zsidók általában lojálisak, csendesek, a helyi kormányokat támogatják - tette hozzá.

Jonah Metzger kétnapos látogatásra érkezett Budapestre; csütörtökön részt vesz az V. kerületi Károly körúton levő zsidó imaház, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség új központjának felavatásán - tájékoztatta Oberlander Baruch rabbi az MTI-t.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.