Kétmillióan indultak meg Mekkából

A dél-ázsiai szökőár áldozatai feletti gyásztól áthatva és a közbiztonság miatti aggodalom közepette kezdődött meg a mekkai zarándoklat, a háddzs kedden Szaúd-Arábiában. Több mint kétmillió muzulmán zarándok indult el Mekkából az Arafát-hegy felé.

A világ egymilliárd muzulmánjának nagy része Ázsiában él, és több százezer zarándok érkezett a december 26-i földrengés és szökőár sújtotta térségből arra az eseményre, amely az iszlám hit ötödik oszlopának és legjelentősebb megnyilatkozásának számít.

Sokszor történt már tragédia a mekkai zarándoklatokon - tavaly például a tömeg agyontaposott 250 embert -, ezért a szaúdi hatóságok minden idők legszigorúbb biztonsági intézkedéseit vezették be az idei szertartás idejére. Mintegy 50 ezer rendőrt és a különleges alakulatok hétezer katonáját vezényelték Mekkába és környékére. Tartanak esetleges terrortámadásoktól és heves tüntetésektől is.

A szökőár által leginkább sújtott Indonézia tisztségviselői korábban közölték: arra számítanak, hogy a katasztrófa több mint 175 ezer áldozatának ellenére az ország ki tudja használni azt a 205 ezer fős keretet, amelyben a szaúdi szervezők maximálták az indonéziai zarándokok számát.

A szunnita iszlám egy nagyon konzervatív ágát képviselő Szaúd-Arábia bizonyos magas rangú vallási vezetői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a cunami Indonézia megbüntetése volt nyugatias, szabados kultúrájáért, de a muzulmánok többsége szerint az iszlám szent könyve ezt nem támasztja alá. "Noha a Koránban van szó arról, hogy Isten természeti csapással bünteti meg a bűnösöket, nem a mi feladatunk megmondani vagy tudni, hogy mikor használ ilyen eszközt" - mondta Szaíd Mohamed dél-afrikai prédikátor. Sok zarándok pedig úgy viszonyul a dél-ázsiai katasztrófához, hogy az messze történt országától, számára sokkal fontosabb a palesztinok sorsa.

A szaúdi hatóságok tartanak attól, hogy szélsőséges muzulmánok - leginkább az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai - a zarándoklatot használják fel egy újabb támadásra az Amerika-barát szaúdi monarchia ellen. A királyság éppen azt tekinti legitimitása egyik alappillérének, hogy képes megrendezni egy kétmillió fős zarándoklatot. Rijád azonban tart irániak tüntetésétől is, mert Irán és az Egyesült Államokkal kapcsolata nagyon feszültté vált ifjabb George Bush elnöksége óta. Óvakodnak a líbiaiaktól is, mert az a véleményük, hogy Tripoli merényletet akar elkövetni Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi koronaherceg ellen.

Az újonnan bevezetett biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy lépten-nyomon figyelmeztetik a zarándokokat a zsúfolt tömeg kialakulásának veszélyére, és több menekülőutat építettek ki, mint korábban, illetve különleges egységek felszámolják az út mentén sebtében kialakított zarándoktáborokat. A kormány szerint ezek a táborok idézték elő tavaly, hogy agyontapostak 250 embert.

Ijjad Madani, a zarándoklat megszervezéséért felelős szaúdi miniszter szerint a szerdai napon az Arafát-hegyen akár már három millió ember részvételére is számítani lehet. Bár csak 1,6 millió zarándokengedélyt adtak ki külföldieknek és 500 ezret szaúdiaknak, sok hazai hívőnek engedély nélkül is sikerül részt vennie a szertartásokon.

(MTI)

A mekkai Nagy Mecset
A mekkai Nagy Mecset
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.