Verés és nemi erőszak a vasi szocialisták hatalmi küzdelmében?

Félájultra verték és megerőszakolták Szabó Bálintot, a Fibisz Vas megyei elnökét, aki ezt követően látlelet vetetett, és feljelentést is tett a rendőrségen - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Bárándy György, Szabó Bálint ügyvédje, megerősítve az egyik országos napilap közlését. Az erről szóló információ a Magyar Nemzet címoldalán jelent meg.

Tóth Csaba Vas megyei MSZP-elnök tavaly év végén levélben számolt be Hiller István pártelnöknek a párt megyei szervezetében dúló hatalmi harc 2003 folyamán végbement példátlan eldurvulásáról.

Tóth Csaba emlékeztetett, hogy 2003-ban kiéleződött a harc közte és a szombathelyi városi pártelnök, valamint Szombathely szocialista polgármestere között.

A küzdelembe helyi roma vezetők egy csoportja is bekapcsolódott, akik megvádolták Tóth Csabát és támogatóit, hogy pénzért léptettek be embereket a pártba. A romák később visszavonták a vádat.

"De történtek durvább dolgok is" - olvasható a Magyar Nemzet által közölt levélben. - "A romabotrányt kirobbantó romaügyi tanácsadó ellen Szabó Bálint, aki ekkor már a FIBISZ (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) megyei elnöke volt, rágalmazási pert indított, majd a tárgyalást megelőző este Szombathelyen az albérlete előtt összeverték és megerőszakolták."

Szabó Bálint a Klubrádió Kontra című műsorának nyilatkozva megerősítette a levélben foglalt állítást.

Szabó Bálint védője az ügyről

A politikus felismert négy támadójából kettőt. A nyomozást azonban, amely ismeretlen tettes ellen indult, eredménytelennek  ítélték, és lezárták - mondta Bárándy György.

"Az eset 2004. március 15-én este 10 órakor történt, amikor  Szabó Bálint, akinek magánvádas feljelentése alapján másnapra ki  volt tűzve egy rágalmazási ügyben egy tárgyalás, hazafelé tartott  albérleti lakására, amikor négyen megtámadták, megverték, a  nadrágját lehúzták, és megerőszakolták" - ismertette a történteket  az ügyvéd.

Hozzátette: Szabó Bálint feljelentést tett a szombathelyi  rendőrkapitányságon, ahol a nyomozás megindult, szembesítések is  lezajlottak, de a rendőrség és az ügyészség a vizsgálat  eredménytelenségére hivatkozva lezárta az ügyet.

"Szabó Bálint felismert két támadót, látlelet lévén maga az eset  nem volt letagadható, de a szembesítés nem járt eredménnyel, ezért  megszüntették a nyomozást" - mondta.

Bárándy György az MTI-nek a napilap cikkéről azt mondta: a  lapban a bűncselekménnyel kapcsolatban az jelent meg, ami történt, a  történtek nyilvánosságra hozatala pedig szavai szerint nem sértik ügyfelének érdekeit, ezért a lappal szemben nem terveznek semmiféle  jogi lépést.

Politikai harcok Vas megyében

A rendőrség 2004 augusztusa óta folytat nyomozást annak  tisztázása érdekében, hogy csak papíron, vagy a valóságban is  megalakult-e több helyi Fibisz szervezet Vas megyében. A nyomozást magánokirat-hamisítás vétségének alapos gyanúja miatt rendelték el, az ügyben elsőként Szabó Bálintot, a Fibisz vasi elnökét hallgatták ki gyanúsítottként, a napokban pedig Zuschlag János volt  országgyűlési képviselőt, a baloldali ifjúsági szervezet tisztéről leköszönt országos elnökhelyettesét is bűnrészességgel gyanúsította meg a rendőrség.

Lapértesülések szerint ugyancsak gyanúsítottként kívánták meghallgatni az ügyben Tóth Csabát, az MSZP vasi szervezetének  elnökét és Táncsics Pétert, az MSZP kőszegi szervezetének elnökét is, akiknek neve Zuschlag Jánosén kívül szintén hitelesítőként szerepel az állítólagos dokumentumokon.

Zuschlag János tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt követett volna el, ugyanígy nyilatkozott az  MTI-nek, Szabó Bálint, Tóth Csaba, más fórumokon pedig Táncsics Péter is. Arról, hogy Tóth Csaba, illetve Táncsics Péter kihallgatására sor került-e, csütörtökön a hatóságok, a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak információt az MTI-nek.

Tóth Csaba megfogalmazása szerint a vasi MSZP-n belül "hatalmi  harc" folyik, amelynek áldozataivá váltak, azonban be fog bizonyosodni, hogy akárcsak a korábbi esetekben, az ellenük  felhozott vádak most is igaztalanok. Elmondta, hogy a rendőrségi  vizsgálat hónapok óta fénymásolt dokumentumok alapján folyik,  ezeknek a dokumentumoknak az eredetijét még nem látták.

A Fibisz-ügyhöz több szálon is kapcsolódik a tavaly Vas megyében kipattant "roma tagtoborzási" ügy, amelynek során állítólag romákat  pénzért léptettek be az MSZP-be, illetve az az etikai vizsgálat, melynek nyomán a három említett vasi szocialista politikussal  szemben az MSZP Vas megyei etikai bizottsága indított, és amelynek során nem jogerősen kizárta őket pártból.

Később ezt a döntést az  országos etikai bizottság megsemmisítette, a politikusokat pedig  tisztázta. Időközben tisztújítás zajlott le az MSZP-ben, az új  szervezetek küldötteivel kibővült küldöttértekezlet pedig elsöprő  többséggel választotta meg Tóth Csabát a megyei szervezet elnökének, aki addig a szervezésért felelős alelnök posztját töltötte be.

A tagtoborzási ügyben egy sajtótájékoztatón elhangzott  kijelentések miatt Szabó Bálint magánvádas rágalmazási pert indított a vádaskodó roma vezetők ellen, amelyben viszont a bíróság a roma vezetőket mentette fel jogerősen, mert nem látta bizonyítottnak a rágalmazás tényét.

A bíróság azt nem vizsgálta, hogy történt-e  valójában pénzért tagtoborzás.

E per tárgyalása előtti estén, 2004. március 15-én támadták meg Szabó Bálintot, miként azt most Bárándy György elmondta.

(MTI, Klubrádió)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.