Zuschlag Jánost okirat-hamisítással gyanúsítják

Tegnap gyanúsítottként hallgatták ki és nyilvántartásba vették a Zala Megyei Rendőr- főkapitányságon Zuschlag Jánost, a lemondott MSZP-s országgyűlési képviselőt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) 2003-ban Vas megyében létrehozott tíz fiktív szervezetének ügyében folytatott vizsgálata során tegnapra idézte be Zuschlag Jánost. (A Fibisz korábbi elnökhelyettese a Terror Háza előtt tett kínos megjegyzése miatt nemrég arra kényszerült, hogy lemondjon képviselői mandátumáról.) A politikust a rendőrség magánokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsította meg Zalaegerszegen.

Zuschlag János kérdésünkre válaszolva elmondta: a rendőrségen ujjlenyomatot vettek tőle és lefényképezték, azaz rabosították. Hozzátette: a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt, ugyanis nem követett el jogszabálysértést.

Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, másfél éve Vas megyében - két nap alatt - egyetlen jegyzőkönyvminta alapján számos faluban hoztak létre olyan új Fibisz-alapszervezeteket, amelyeket mindenhol tizenegy taggal jegyeztek be, több esetben hibás adatokkal. A fiktív szervezetalapítás miatt már tavaly nyomozás indult, amelynek során 2004 nyarán gyanúsítottként hallgatták ki Szabó Bálintot, a Fibisz korábbi vasi elnökét. (Politikai feltételezések szerint megyei hatalmi harcokban volt szükség a fiktív alapszervezetek szavazaterejére.)

A most gyanúsítottá vált Zuschlag János elmondta: a rendőrök szerint tudott róla, hogy Vas megyében fiktív Fibisz-alapszervezeteket hoztak létre, az ezekről szóló jegyzőkönyveket az aláírásával hitelesítette. Zuschlag szerint a nyomozás során elé tárt jegyzőkönyvekben nem az ő aláírása szerepel, és ezeknek a dokumentumoknak az alapján bizonyosan nem jegyeztek be új vasi Fibisz-szervezeteket. A politikus úgy véli: lejárató kampány folyik ellene, aminek hátterében a vasi MSZP-n belüli hatalmi harcok állnak. Zuschlag hozzátette: politikai ellenfelei partnerre találtak a Vas Megyei Főügyészségben, szerinte ugyanis a nyomozás részleteiről az ügyészség folyamatosan információkat szivárogtat ki. A kedden megjelenő újságok például tényként számoltak be a tervezett gyanúsítotti kihallgatásáról, miközben ő csak aznap vette át az erről szóló idézést.

Fejes Péter, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője - Zuschlag szavaira reagálva - kijelentette: a vasi ügyészség az ügyben nem szivárogtatott ki információkat.

Úgy tudjuk, Zuschlag Jánoson és Szabó Bálinton kívül újabb szocialista politikusok meggyanúsítása várható. Táncsics Pétert, a párt vasi alelnökét már beidézték a zalaegerszegi rendőrségre, ő azonban későbbi időpontot kért a nyomozóktól. Úgy tudjuk, a rendőrség Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét is gyanúsítottként kívánja kihallgatni.

Tóth Csaba tudósítónknak azt mondta: nem kapott idézést újabb rendőrségi kihallgatásra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.