Elvakult ítélet

Mély fájdalommal olvastam a december 21-i Fórum oldalon Donáth László, Endreffy Zoltán, Iványi Gábor, Majsai Tamás és Törzsök Erika Keresztény szégyenkezés című írását (december 21.). Valóban sok mindent fel lehet róni a katolikus egyháznak. A felső vezetők nem mindig végzik úgy a dolgukat, ahogyan azt mi, a hívek elvárnánk, de az országban nagyon sok jól működő plébánia található, amire büszkék lehetünk, és ezeken a helyeken a jézusi szeretet működik.

Nem szeretném az összes indulatomat kiírni magamból, hiszen tisztán látom, hogy ez a levél nem keresztényi szeretetből született, hanem ismét egy durva politikai akciónak vagyunk tanúi.

Tisztelt lelkész urak, milyen jogon kritizálják az egyház politizálását, amikor Önök ott ülnek a parlamentben, és azon az oldalon, ahol nem a keresztényi eszméket tűzték fel zászlajukra. Hogyan tudtak a 2002-ben elkezdődött kemény hangú, lejárató és kifejezetten bántó kampányban részt venni. (Donáth úr, ugye emlékszik arra, mikor gyűlölettel eltorzult arccal nyilatkozta, hogy a Fidesz a történelem szemétdombjára kerül, gondolt-e ekkor Jézusra és az Ő szeretetére, vagy Iványi úr, a hataloméhes liberális párttársai "Lop Stop" kampányával mennyire tudott azonosulni?) Az egyházi oktatási intézmények ügyében Önök még nálam is jobban tudják, micsoda torzítást mutatnak be a számokban (nevezetesen az óvodai, általános iskolai és középiskolai támogatások nem egyformák, és súlyozott átlag helyett egyszerű számtani átlagot használnak).

Kérem Önöket, hogy ne használják a keresztény értelmiségi kifejezést, mert a keresztény ember a mondanivalóját szeretetből fogalmazza meg, nem politikai megfontolásból. Sajnos Önök nem a jó oldalon állnak, és imádkozni fogok azért, hogy megértsék, nemcsak a liberalizmus, hanem a keresztény vallás is egymás elfogadását, véleményének tiszteletét és egymás szeretetét is jelenti. Kérem Önöket, hogy ne az ellentéteket keressék, hanem a közös dolgukat, és akkor nekünk, egyszeri állampolgároknak is könnyebb lesz szeretni Önöket.

Bocsák Géza

Budapest

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.