Mi az a cunami?

A tenger alatti földrengés, illetve ritkábban vulkánkitörés miatti tengerrengés, - elterjedt japán nevén a cunami - a nyílt tengeren nagy sebességgel haladó, de alacsony (15-50 cm-es) hullámot okoz, amely a sekély parti vizekhez érve lelassul, felmagasodik, és 10-30 méteres vízfalként zúdul a partra, elpusztítva mindent, ami útjába kerül.

Az árhullám 800-1000 kilométeres óránkénti sebességgel száguld a nyílt óceánon, és akár a teljes földet is megkerülheti. A tegnapi indonéziai földrengés keltette árhullám nem csupán a környező országok tengerparti körzeteit érintette, hanem 6000 kilométerre nyugatra, Afrika keleti partjainál is pusztított, érintette Szomáliát, Madagaszkárt, Tanzániát. A kenyai Mombasa strandjait lezárták, a Seychelles-szigeteki repülőtér kifutópályájára pedig az árhullám halak tömegét vetette ki. Az 1960-as chilei földrengés következtében elindult cunami a 10000 kilométerre lévő Hawaii-szigeteken és a 17000 kilométerre lévő japán partokon is pusztított.

A rengés észlelésétől az árhullám megérkezéséig legtöbbször túl rövid az idő a lakosság figyelmeztetésére és a veszélyeztetett parti sáv kiürítésére. A szökőár-előrejelzést az is nehezíti, hogy még a legerősebb földrengések közül is csak kevés okoz pusztító cunamit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.