Politikusi nyilatkozatok az egyház és a politika viszonyáról

Burány Sándor vezető szocialista politikus és egyházi személyiségekbírálták ma sajtótájékoztatón az egyházak politikai szerepvállalását,amit a Fideszes vezetők kategorikusan visszautasítottak.

Az MSZP szerint a politikának ki kell jönnie a templomokból, ott nincs helye - hangsúlyozta Burány Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A tájékoztatón lejátszottak egy videofelvételt, amely Harrach Péter, az Országgyűlés fideszes alelnökéről készült, aki az európai parlamenti választási kampányban egy katolikus templomban mondott beszédet.

Burány szerint az a követelés, hogy a politika jöjjön ki a templomokból, nem jelenti azt, hogy korlátozni kívánnák az egyházi szereplők közéleti tevékenységét. Egy demokratikus jogállamban az egyház véleményének is helye van, de az nem lehet dogma, ugyanis a közéletben minden kijelentés vitatható – mondta. Burány közlése szerint a felhívása azoknak a politikusoknak szól, akik úgy gondolják, templomokban kell politikai véleményüket kifejteni, továbbá azokat az egyházi személyiségeket kívánja megszólítani, akik ennek teret adnak.

Donáth László MSZP-s országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész a sajtótájékoztatón részletesen szólt egy napilapban megjelent, többek között általa is jelzett cikkről. A Keresztény szégyenkezés című, a keddi Népszabadságban kedden publikált cikkükben Donáth László evangélikus lelkész, Endreffy Zoltán filozófus, Iványi Gábor metodista lelkész, Majsai Tamás református lelkész és Törzsök Erika szociológus többek között azt írják: "a keresztény hit intézményes képviseletében forgolódó egyházaink nagy többsége méltatlanul és hűtlenül végzi szolgálatát".

Donáth a közös cikkről azt mondta: az aláírókat az elmúlt egy év eseményei késztették e nyilatkozatra, mert megítélésük szerint a három történelmi egyházat a jobboldali politikusok, politikai erők, elsősorban a Fidesz a politika eszközévé tette.

A szocialista képviselő szerint a jobboldali politikusok az egyházak vezetését tették a politika eszközévé, ugyanis a vezetők úgy érezték, hogy meg kell adniuk annak utólag az árát, amit 1998 és 2002 között kaptak.

Az Oktatási Minisztérium előtt tartott, az egyházak érdekében szervezett múlt heti tüntetést Donáth a palesztin-izraeli konfliktushoz hasonlította. Mint mondta, "a palesztin politikai szándék a muszlim fundamentalizmust segítségül véve palesztin gyerekeket hajt ki tüntetni izraeli tankok és katonákkal szemben. Itt nem ez történt, itt másfajta politikai érdek instrumentalizálta azon egyházi iskolák diákjait és gyermekeit, akik kimentek akkor tüntetni, mikor ennek a tüntetésnek már semmifajta tétje nem volt".

"Nagyon sajnálom, hogy az, aki rejtett kamerával a templomban az említett felvételt készítette, nem kérdezte meg tőlem, hogy felveheti-e ezt az eseményt" - reagált Harrach Péter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Burány Sándor keddi sajtótájékoztatójára. De hozzátette, hogy hozzájárult volna a felvétel elkészítéséhez.

"Nem értem a problémát" - hangsúlyozta többször Harrach, aki szerint liturgikus cselekményen kívül "történt a dolog", és a templomot, "mint helyiséget használtuk fel". A frakcióvezető-helyettes elmondta: az egyik egyházközség őt, mint társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó közéleti szereplőt hívta meg. Mivel korábban a püspöki titkárság munkatársa volt, az említett szereplés eredeti foglalkozásának folytatása volt."Miért nem hívhatnak meg szabadon ma Magyarországon az egyházközösségek egy közéleti szereplőt?" - kérdezte Harrach.

"Nagyon sajnálom, hogy az MSZP és Gyurcsány Ferenc az utóbbi hónapokban rendszeresen támadja a történelmi egyházakat. Ezzel éket vernek a hívő és nem hívő emberek közé" – állította a képviselő.

"Dilettáns, és az egyházi élethez semmit nem értő emberek megjegyzése az, hogy a templomból jöjjön ki a politika" – mondta.

"A politika nem kártékony, csúnya dolog" - mondta Harrach, aki értetlenségének adott hangot, miért ne lehetne tartani társadalmi-politikai előadást az egyházi közösségnek otthont adó templomban.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: a miniszterelnöknek "körültekintőbben kellene megválasztania a tanácsadóit", amikor ilyen ügyekkel foglalkozik és emel kifogást a parlamentben. A templom nem csak szakrális, hanem közösségi tér is egyben, ahol az emberek "összegyűlnek, hogy beszélgessenek, netán még közügyekről, nota bene akár még politikáról is" – érvelt Pokorni. A templomok közösségi funkciója évezredes, és ez így marad a jövőben is – mondta.(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.