Orgazmus vonós és húros hangszerekre

Lajkó és bandájának eszeveszett ritmusai (a hozzájuk csapódott Michael Babinchak csellistával) 2004 októberében a szabadkai Népkör Kosztolányiról elnevezett termében, illetve a szabadkai városháza nagytermében adott koncert felvételei kaphatók a 7. Lajkó Félix CD-n.

Blaszfémabban-bartókibban meghatározni nehéz Lajkó Félix hegedűvel uszító orgia-provokátor, zenei úton túlerejével közönségét maga alá gyűrő, elcsábító és fölizgató, csúcsra eljuttatón kielégítő muzsikus játékát. Nemrégiben az A38 hajón őrjítette meg közönségét. Azaz: csak sorjában. Publikuma hűvös arccal, értelmiségi kritikus távolságtartással, szenvtelenül állt a hajófenékben. Lajkó lehunyt szemmel, befelé hallgatva és belülről nyúzta nyirettyűjét. Szenvtelenék laza eleganciával tartották a fogmosópoharat italukkal. Összefonták esetleg karjukat: na, lássuk, mit tud a fiú?! Előbb a talpak vesztették el önuralmukat. Lassan mozgatni kezdte Lajkó a dobogóról a cipőtalpakat és sarkakat. Úgy kúszott egyre feljebb a mozgás az alsólábszárból, a combra, onnan a csípőre, a derékra, felsőtestre, karra, nyakra, fejbúbra, ahogy a hőmérő fölszökik járvány idején mutatni a növekvő lázat. A hetyke hegedűs lesunyt szemmel mintha észre sem venné mindvégig, mit csinál közönségével, pedig diabolikus erővel vonja hatalma alá a leghűvösebb kívülállót is.

Zenei promiszkuitás a koncert. Melomán gruppenszex. Lajkó és bandája - Kurina "Vörös" Ferenc bőgős és Brasnyó Antal brácsás - egymásból merítik kimeríthetetlennek érződő erejüket. A két szólistát szolgáló kíséret ugyanolyan virtuóz gazdája hangszerének, mint a főnök, akiről le nem veszik tekintetüket, a legbolondabb rögtönzéssorozatban is nyomon követik, hozzácifráznak, részei a muzikális megbolondításnak. Szilaj zenét játszanak. Békét hirdetve a Duna mentén, mintha egy álom-monarchia mulatóskedvű, síró és vigadó, elérzékenyülő, nekivaduló, emberevően nekivadult és olvadó gyertyaként cseppfolyósan könnyes, ujjongó és búba borult módján összeborulna Palics és Angyalföld, Galambfalvával.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.