Gyurcsányt magánkihallgatáson fogadta a pápa

Budapest uniós csatlakozását és a magyar-vatikáni szerződések jelentőségét méltatta a pápa Gyurcsány Ferencet fogadva, reményét fejezve ki, hogy a konstruktív együttműködés szelleme jellemzi majd a jövőben is az egyház és a magyar állam munkáját az egyházi finanszírozásról kötött megállapodásban foglaltak hűséges végrehajtása során.

Az apostoli palota udvarán a svájci gárda sorfala a magas rangú vendégeknek kijáró tisztelgéssel fogadta Gyurcsány Ferencet, akit ezt követően kísértek fel a katolikus egyházfő magánkönyvtárába.

II. János Pál pápa szombaton délben magánkönyvtárában csaknem húszperces négyszemközti megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel. Ezt követően a vatikáni protokollszabályok szerint bemutatták a pápának a miniszterelnök feleségét, Dobrev Klárát, továbbá a magyar delegáció tagjait, köztük Somogyi Ferenc külügyminisztert és Hiller Istvánt, a nemzeti kulturális örökség miniszterét. A pápai kihallgatás végén az egyházfő 1514-ből való kolozsvári latin nyelvű imakönyvet kapott ajándékba, míg a kormányfő albumot és érmét.

A pápai üdvözlet - amelyet magyarul olvastak fel a kormányfő és kísérete előtt - kiemelte, hogy Magyarország ebben az évben belépett az Európai Unióba, és ezzel új fejezet kezdődött történelmében. Az egyházfő bízik abban, hogy Magyarország a kontinens jövőjéhez sajátos módon járul hozzá, merítve a kulturális és lelki értékek gazdag örökségéből, amelyek Szent István korától kezdve formálták a magyar nép lelkét. 

II. János Pál pápa ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a magyar ifjúságra gondol, szilárd erkölcsi és polgári erényekre való nevelésének fontosságára. Ez a katolikus egyház számára különösen jelentős, amikor vallási és oktatói-nevelői misszióját végezve a köz javát szolgálja. A pápa ezért nagyra értékelte a Magyarország és a Szentszék között az elmúlt években kötött jogi egyezmények sorát, különösen a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról kötött megállapodást. E dokumentum jogilag kötelező érvénnyel határozza meg az egyház szerepét a magyar társadalom életének e fontos területén, tiszteletben tartva a vallásszabadságra és az oktatásra vonatkozó emberi jogokat. Az egyházfő reményét fejezte ki, hogy "a konstruktív együttműködés szelleme jellemzi majd a jövőben is az egyház és a magyar állam munkáját e megállapodásban foglaltak hűséges végrehajtása során". 

Karol Wojtyla pápa végezetül köszönetét fejezte ki Gyurcsány Ferencnek látogatásáért, és biztosította a kormányfőt az egész szeretett magyar népért mondott imáiról. "Nemzetére szívesen kérem Isten áldását, kívánok bőséget és békességet" - hangzott végezetül a pápai üdvözlet. A magyar miniszterelnök a pápai magánkihallgatás után Angelo Sodano bíborossal, vatikáni államtitkárral, a római kúria vezetőjével tanácskozott csaknem egy teljes órán keresztül. 

Gyurcsány Ferenc a látogatás alkalmából díszebédet adott a Római Magyar Akadémián, amelyre Sodano bíboros, vatikáni "kormányfő" és számos más vatikáni vezető is hivatalos volt, így az eszmecsere ott is folytatódhat a magyar-vatikáni államközi kapcsolatokról, a magyar kormány és az egyházak viszonyáról, illetve időszerű nemzetközi kérdésekről, elsősorban európai problémákról.

Magyar kormányfő legutóbb 2002. július 4-én járt a Vatikánban Medgyessy Péter személyében, a pápa pedig 1996-ban tett (második alkalommal) apostoli látogatást Magyarországon.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.