Békák a hálóban

Az időjárással kapcsolatos híreket közlő weboldalakat már a kezdő netezők is hamar felfedezik, sőt az internetes hírportálok legnépszerűbb címei között ott vannak a meteorológiai jelentések. Az online időjárás-jelentést közlő oldalakat most a www.idojaras.lap.hu címről kiindulva vesszük górcső alá.

A tematikus gyűjtemény hasznos és javarészt működő címeket sorol az országos vagy a világ bármely más pontjára érvényes időjárásra kíváncsiak számára, de találunk hivatkozásokat "viharos" és "derűs" oldalakra, letölthetünk friss és régebbi műholdképeket és grafikonokat is. Aki végképp nem találná meg a számára legjobb időjárást jósló oldalt, innen kiindulva eljuthat a bárki által telepíthető és használható saját időjárás-figyelő, -előrejelző szoftverek honlapjaira is.

"Világos, mint a nap" - mondhatnánk stílusosan az interaktív meteorológiai oldalként jegyzett www.idojaras.hu címre, és ez nemcsak a képi megjelenésre, hanem a használható információkra is vonatkozik. Naponta frissített, egyértelmű, tömör jelentés a hazai tájegységek holnapra várható időjárásáról és pár mondatos előrejelzés a következő hétre. Gondoltak a "bakancsos" kirándulókra, a Szabadidő menüpontban a vizek mellé készülőkre, és a frontérzékenyek is megtudhatják, mire számítsanak a Humánmeteorológia menüpontból. Az európai országokról egy nagyon szakmainak tűnő térképről tájékozódhatunk, a másik véglet a képes táblázatba rendezett, csupán egy hőfokot és egy kis rajzocskát közlő oldal. Interaktív elemként levelet írhatunk, és képeket lehet beküldeni, amiből a kis webgalériában ki is állítanak párat.

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint (www.met.hu) az OMSZ előrejelzései kezdik elérni a szakma lehetséges fizikai korlátait, a honlapjukról ugyanez nem teljesen mondható el. A hatóránként frissülő kezdőlapon pár órás előrejelzést kaphatunk Magyarország területére vonatkozóan, és tovább szűkíthetjük a kört, ha a térképről vagy a listáról - két lépésben - kiválasztjuk azt a települést, amelynek időjárására kíváncsiak vagyunk. De hiába ez a gondoskodás, ha a kapott adatokat nem könnyű értelmezni. A hőmérsékleti tartományt egy stilizált, kisméretű hőmérőn jelzik, amin alig lehet kisilabizálni, hogy hány fok is lesz. Minden további információ új ablakban jelenik meg, amire hosszú és meglehetősen bosszantó másodpercekig kell várakozniuk a felhasználóknak. Van viszont hójelentés hazánk és Európa hét országának különböző pontjain mért jelenlegi adatokkal. Előrejelzést hiába keresünk, a fehér karácsonyt váró felhasználónak ilyenkor decemberben ez kicsit hiányzik. De sebaj, mert hirtelen felindulásból akár meteorológussá is képezhetjük magunkat Vissy Károly népszerű-tudományos időjóstanfolyamán, amit a Szieszta menüpontból érünk el. Meghökkentően szép, kinagyítható webkameraképeket tölthetünk le mondjuk a piszkéstetői obszervatóriumból, vagy a fejünk fölött keringő Meteosat műhold infravörös tartományban készült digitális képeit is csodálhatjuk a Képek menüpontban. A www.met.hu a magyar oldalak közül egyedülálló részletességgel közöl naponta frissülő automata mérési eredményeket és hatnapos előrejelzést az egész világ területéről, a térképről és a listából megjelenő bármelyik földrajzi pontra vonatkozóan. A felhasználókat fórum is fogadja, ahol azonban látszólag senki sem válaszol a felvetésekre.

A korszerű kommunikációs eszközökkel rendelkező emberekben rejlő erőforrásokat használja ki a www.bociusz.hu/idojaras oldal szerkesztője, a www.metnet.hu észlelési naplójának támogatásával. Az időjárásjelző program tesztverziójához a felhasználók küldik be az információkat, MMS-ben, SMS-ben, e-mailben vagy a weben, webkamerán keresztül. Az ötpercenként (!) frissülő oldalon élő országos helyzetképet kaphatunk, színes és könnyen értelmezhető hőtérképeket nézegethetünk, összehasonlíthatjuk a mai napi időjárási eseményeket az előző napokéval. Az internetes oldalnak van wapos változata is, amivel mobiltelefonon is megnézhetjük, ha például vihar közeledik (www.viharvadasz.hu).

A téli sportok kedvelőinek ajánlhatnánk a kedvesen hangzó www.ho.hu címet, de ott a Magas-Tátra egyik népszerű síközpontjának tájékoztatóját találjuk, a www.hojelentesek.hu oldalon pedig már csak a "tavalyi" havat találjuk (utolsó frissítés időpontja március 11.!).

Fülöp Hajnalka

fuloph@dunaweb.hu

Magyarország fázik - hõtérkép jelzi a fagyokat és a frontokat
Magyarország fázik - hõtérkép jelzi a fagyokat és a frontokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.