A nyugdíjasok fele MSZP-szavazó

A nyugdíjasok körében meggyőző az MSZP fölénye a pártok népszerűségi listáján. Közvélemény-kutatási adatok bizonyítják, hogy a 60 év felettiek a rendszerváltás óta a legbiztosabb és a legkövetkezetesebb szavazói a szocialistáknak: egy "most vasárnapi választáson" minden második nyugdíjas az MSZP-re voksolna.

A magyar választópolgárok mintegy harmadát kitevő nyugdíjasok leginkább az MSZP-vel rokonszenveznek, körükben a szocialisták támogatottsága lényegesen magasabb, mint a vezető kormánypárté, a Fideszé. Ez állapítható meg a Magyar Gallup Intézet, a Szonda Ipsos, valamint a Medián felméréseiből. Utóbbi a biztos pártválasztók körében kimutatta: minden második nyugdíjas az MSZP-t választaná.

Míg a közvélemény-kutatások szerint az egyetemista korú fiatalokhoz a konzervatív-jobboldali értékek állnak közelebb, addig a 60 év fölöttiek körében az átlagos, országos értéket is meghaladja az MSZP támogatottsága. A Gallup szeptemberi felmérése szerint az MSZP-lista támogatottsága az összes megkérdezett körében azért "versenyképes" továbbra is a Fidesz-MDF-lista támogatottságával, mert a legnagyobb létszámú csoportban, a nyugdíjasok körében változatlanul a szocialistáké az előny. Adataik szerint a nyugdíjasok 34 százaléka szavazna az MSZP-re, míg a Fidesz-MDF-listára 27 százalék. A felmérésből az is kitűnik azonban, hogy a korábbiakhoz képest a kormányoldal lényegesen lefaragott a hátrányából ebben a korcsoportban, hiszen 2001. elején csak 17 százalékos volt a Fidesz támogatottsága. Figyelemre méltó, hogy a Gallup szerint az 50-59 évesek körében szeptemberben azonos volt a Fidesz-MDF és az MSZP támogatottsága.

A Szonda Ipsos elmúlt háromhavi kutatásának összesített adatai szerint is meggyőző az MSZP fölénye a nyugdíjasok között. Az összes megkérdezett 31 százaléka támogatja a szocialistákat, 16 százalék a Fideszt, 2-2 százalék az FKGP-t, az SZDSZ-t, az MDF-et és a MIÉP-et, 3 százalék más pártokra szavazna, 42 százalék pedig a bizonytalanok táborához sorolható. A szocialisták népszerűsége a budapesti nyugdíjasok körében a legmagasabb (40 százalék), míg a falusi idős emberek között a legalacsonyabb (24 százalék).

A Medián a múlt évi összevont adatok alapján azt állapította meg, hogy a biztos szavazó, pártválasztó nyugdíjasok közül 51 százalék szavazna az MSZP-re, 29 a Fideszre, 5 az FKGP-re, 4 az SZDSZ-re és 3-3 az MDF-re, illetve a MIÉP-re. Az idős, vallásos megkérdezettek körében holtverseny alakult ki a vezető kormánypárt és a szocialisták között. Karácsony Gergelynek, a Medián kutatójának értékelése szerint megkérdőjelezhetetlen az MSZP előnye a nyugdíjasok között, akik mintegy 2,5-2,6 millió választópolgárt jelentenek. S jóllehet kevésbé tájékozottak a politikában, aktív, tudatos szavazóknak számítanak. Leginkább az ehhez a korosztályhoz tartozók élethelyzetét befolyásolják a kormányintézkedések, különösen a nyugdíjemeléssel, szociális juttatásokkal kapcsolatos döntések. Ennek ellenére - s a kormányváltások ellenére - az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a nyugdíjasok a legstabilabb és a legkövetkezetesebb hívei az MSZP-nek. Ez az elmúlt tíz évben töretlenül megnyilvánult - mondta Karácsony Gergely.

A Socio-Balance közvélemény-kutató intézet október közepén végzett felmérése szerint arra kérdésre, hogy Orbán Viktor és Medgyessy Péter közül ki lenne alkalmasabb miniszterelnöknek 2002-ben, 41 százalék voksolt a jelenlegi kormányfőre, s 34 az MSZP miniszterelnök-jelöltjére. A felmérés szerint a 40 évnél fiatalabbak körében egyértelmű Orbán Viktor fölénye, egyedül a 40
50 éves korosztályban vezet Med-gyessy Péter. A legidősebbek ugyan-csak a jelenlegi miniszterelnökkel szimpatizálnak nagyobb arányban.

Holtverseny a pártok küzdelmében

A teljes népességben egy százalékkal megelőzi a Fidesz-MDF-lista az MSZP-ét, amely három ponttal vezet viszont a választani tudó biztos szavazók körében, így gyakorlatilag holtverseny alakult ki a két nagy párt között - így összegezhető a Medián legfrissebb, a ma megjelenő HVG-ben közölt közvélemény-kutatása. A választani tudó biztos szavazók táborában az MSZP 46, a Fidesz-MDF 43, az SZDSZ 6, a MIÉP 2 és az FKGP 2 százalékot érhetne el egy "most vasárnapi választáson". Az előző hónaphoz képest, amikor a Medián felmérése szerint vezetett a Fidesz-MDF- lista, ismét aktívabbak lettek a szocialisták szavazói. A Medián vizsgálta azt is, hogy a bizonytalanok milyen arányban tartanák szükségesnek a kormányváltást. Negyven százalékuk szerint "az Orbán-kormány sok fontos programot elindított, ha hibázott is, az ország érdeke azt kívánja, hogy még négy évre kapjon bizalmat". A bizonytalanok negyvenkét százaléka viszont ellenkezőképp gondolja, mondván: "a kabinet alapvetően rosszul végzi a dolgát, ha voltak is jó intézkedések, az ország érdekét az szolgálná, ha kormányváltás lenne".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.