Vesekő-eltávolítás műtét nélkül

A vesekövek egyidősek az emberiséggel, a kutatók csak feltételezni tudják, hogy az életkor, a táplálkozás, a klíma, a fertőzések és az örökölt tényezők befolyásolhatják kialakulásukat. A betegség leginkább a 18–45 év közötti korosztályt érinti, férfiaknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint a nőknél.

Alig van olyan család, ahol közelről ne ismernék, vagy a baráti körből ne hallották volna, milyen az, ha veseköves panasszal küzd valaki. A hazai lakosság közel 30 százaléka él kisebb-nagyobb vesekővel, ám ez sokszor csak orvosi ellenőrzés során derül ki.

Milyenek a kövek?

A legtöbb vesekő kalcium-oxalát-kristályokból áll, míg az esetek összesen 10-15%-ban kalcium-foszfát-, struvit-, húgysav- és cisztinkő fordul elő.

Méretük a homokszem nagyságútól a 2-3 cm átmérőjűig változhat. A kövek fokozatosan növekednek, és a húgyutak bármelyik szakaszában előfordulhatnak.

Ha egy kő túl nagyra nő ahhoz, hogy természetes úton távozzon el a szervezetből, megakadályozhatja a normál vizeletürülést, és hirtelen erős fájdalmat, vesegörcsöt okozhat.

Egyéb tünet lehet: a véres vizelet, vagy vizeletürítéskor égő fájdalom, fertőzés és hányinger.

Végleges javulás csak a vesekő eltávolításával várható.

A kezelés

Korábban a vesekő-eltávolításra az egyetlen megoldást a műtét jelentette. Az 1980-as évek közepén vezettek be egy nem sebészeti eljárást (extracorporal shock wave lithotripsy, rövidítve ESWL), aminek magyar megfelelője: testen kívüli, lökéshullámmal végzett kőzúzás. A betegek kíméletes gyógyítása szempontjából ez forradalmi áttörést jelentett az orvostudományban. A berendezés lökéshullám-impulzusokat bocsát ki a vesekőre, ezáltal apró darabokra töri, mely darabok természetes úton, a vizelettel eltávoznak a szervezetből.

A lithotripterrel való kezelés meglehetősen egyszerű, s a következő módon történik: a gép pontosan irányított (célzott) hullámimpulzusokat bocsát ki, közvetlenül a testbe, amíg a kő szét nem törik. Egy hullám csupán a másodperc töredékéig tart, s a – beteg számára teljesen fájdalommentes – kezelés mindössze 20-40 percet vesz igénybe. A berendezés röntgen-, ultrahangcélzással rendelkezik, így bármely húgyúti szakaszban lévő kő eltávolítására (kezelésére) alkalmas.

A beavatkozás után

Pár órás megfigyelés után a beteg otthonába távozhat. Néhány napot vagy akár néhány hetet igénybe vehet, míg az összetört kődarabok maradéktalanul eltávoznak a szervezetből. Előfordulhat az is, hogy újabb kezelésre van szükség. Mivel a „kövesség” – a kőképzésre való hajlam nyomán – krónikus betegség, számítani lehet visszatérésére. Ezért az orvos megfelelő étrendet, olykor gyógyszeres kezelést is szokott javasolni.

A kezelés, mivel a társadalombiztosítás fizeti, a beteg számára ingyenes.

A kezeléseket az alábbi helyeken végzik:

* Péterfy Sándor Utcai Kórház, urológiai osztály (osztályvezető: dr. Répássy Dénes)
1074 Budapest, Alsóerdősor u. 7.
T.: 06-1-321-5215 / 209 mellék

* Szent István Kórház, Urológiai Osztály (osztályvezető: dr. Kondás József)
1096 Budapest, Nagyvárad tér 1.
T.: 06-1-455-5700

Síráskor a könnyekkel együtt apró kövek távoznak egy Kelet-Indiában élő 15 éves kislány szervezetéből, mert evvel jár - amúgy szerencsére nagyon ritka - betegsége.

A falubéliek egy része úgy véli, gonosz szellemek szállták meg a lányt, mások viszont a falu számára áldásnak tekintik, mert egy indiai istennő reinkarnációját látják benne. Maga az érintett persze egyáltalán nem tekinti áldásnak állapotát, hiszen mielőtt egy kövecske eltávozna, heves fejfájás gyötri. Kövek ürülnek füléből, orrából, nyálmirigyeiből.

Kezelőorvosa szerint a vér emelkedett vérkalciumszintjével együtt járó anyagcserezavarról, az úgynevezett kőbetegség ritka válfajáról van szó. Mint elmondta, először találkozott olyan esettel, hogy valakinek könnymirigyeiből ürülnek kövek. Az esetek többségében a kór vese- vagy epekőképződéssel jár, de előfordulhat az is, hogy kisebb kövek ürülnek a nyálmirigyekből. Bármi legyen is e különös betegség oka, az indiai orvosok egyelőre nem képesek segíteni a szenvedőn. (Panoráma)

Top cikkek
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.