Mádl Ferenc kitüntette Soros Györgyöt

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Soros Györgynek Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken Budapesten.

A magyar származású, nemzetközi hírű üzletember a magyarországi demokratikus átmenetet segítő, két évtizedes támogató tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben. Mádl Ferenc laudációjában kiemelte: a Soros György által létrehozott alapítvány működésének értéke és hatása felbecsülhetetlen abban a folyamatban, amely a diktatúrákat elszenvedő európai országok szabadságához vezetett. "Soros György mélységes elkötelezettje a demokráciának, az emberi szabadságjogoknak, a gondolatok szabad áramlásának" - mondta az államfő.

Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány tevékenységét már a következő évben kiterjesztette Magyarországra, és a szervezet ma már több, mint ötven országban működik. Soros György elmondta, hogy az alapítvány magyarországi működésének húsz évére megelégedéssel néz vissza, ez adott számára kedvet, hogy tevékenységét az egész világra kiterjessze. A kitüntetés átvétele után Soros elmondta, hogy különösen 1984 és 1989-90 között az alapítvány nagy szerepet látszott a szabad társadalom megteremtésében, mivel az akkori pártállam által diktált ideológia fals volt, nem adta meg az embereknek a termékeny és találékony élethez szükséges szabadságot.

Halmai Gábor alkotmányjogász, a magyarországi Soros Alapítvány elnöke megerősítette, hogy a szervezet 2006-ig még bizonyosan működik, évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat. A további működés elsősorban az alapító döntésétől függ. Soros György azonban már korábban elmondta, hogy az EU-hoz csatlakozott országokban nem indokolt egy ilyen alapítvány működtetése - jegyezte meg Halmai. Soros György összesen 150 millió dollárral támogatta két évtized alatt a magyarországi alapítványt.

Az alapítvány feladata ma már elsősorban az, hogy úgynevezett intézményfenntartó támogatásokkal készítsék fel a magyarországi Soros Alapítvány megszűnése utáni időkre a korábban támogatott civil szervezeteket. Az alapítvány másik fontos célkitűzése, hogy serkentse az adományozói kultúrát, és propagálja a nyílt társadalom értékeit.

Az alapítvány tájékoztatása szerint a húsz év alatt benyújtott 90 ezer pályázatból 40 ezret támogattak, összesen 150 millió dollár értékben. Ebből 52 százalék jutott az oktatási programokra, 32 százalék az egészségügyi, illetve szociális programokra, 14 százalék pedig a civil társadalommal összefüggőekre.

Soros György 1930-ban született Budapesten. 1947-ben vándorolt ki Angliába, ahol a London School of Economics-on szerzett diplomát. 1956-ban az Egyesült Államokba települt át. 1984-ben megalapította a Soros Alapítvány magyar titkárságát Magyar Tudományos Akadémia - Soros Bizottság néven, mely 1991-től önállóan, Soros Alapítvány néven működik. A Soros Alapítványok hálózata világszerte évi mintegy 500 millió dollárral támogatja a nyílt társadalmak céljainak megvalósítását.

(MTI)

Soros György a kitüntetéssel
Soros György a kitüntetéssel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.