Zalatnay ma börtönbe vonul

Elutasította Zalatnay Sarolta halasztási kérelmét a bíróság, ezért a bűnszövetségben elkövetett csalásért három év szabadságvesztésre ítélt énekesnőnek ma meg kell kezdenie büntetése letöltését.

Nem kapott engedélyt jogerős börtönbüntetése letöltésének elhalasztására Zalatnay Sarolta. Hétfőn ismertetett döntésével a bíróság az igazságügyi orvos szakértő és a büntetés-végrehajtás illetékeseinek állásfoglalására tekintettel elutasította a védő halasztási kérelmét, amelyet az énekesnő megromlott egészségi állapotára és a rá váró kemoterápiás kezelésre hivatkozva kért.

A törvény értelmében két évet meghaladó szabadságvesztés büntetés esetén a végrehajtás megkezdésének elhalasztása csak akkor engedélyezhető, ha az elítélt betegsége az életét közvetlenül veszélyezteti. Az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint Zalatnay Saroltának nincs ilyen betegsége. A kirendelt szakértő és a büntetés-végrehajtás illetékesei úgy ítélték meg, hogy a részére előírt kezelések a büntetés-végrehajtás falai között is elvégezhetők. A bíróság az elítélt kérelmében megjelölt egyéb indokokat (családi körülmények, magánéleti problémák) nem vizsgálta, tekintettel arra, hogy azok a törvény értelmében nem vehetők figyelembe.

Zalatnay és védője korábban abban bízott, az egészségi okok alapján adható három hónapos halasztás elég lesz ahhoz, hogy a művésznő adósságából egy nagyobb összeget bírósági letétbe helyezzenek, amivel egy esetleges perújítást megalapozhatnának. Igaz, sem Zalatnay, sem védője nem tudott egyértelműen válaszolni arra, miképpen teremti elő a súlyosan beteg énekesnő a hitelezői által követelt több mint 80 millió forintot. Zalatnay áruba bocsátotta előadói jogait, majd - egyes források szerint egy-, mások szerint ötmillió forintos szerződést kötött az RTL Klubbal egy reality műsorra, melyben a nézők nyomon követhetik a börtönéletre készülő énekesnő mindennapjait. A produkció első részét nemzeti ünnepünkön adta le az RTL.

Zalatnay még 1996-ban és 97-ben jelentős összegű kölcsönt vett fel egy közvetítő irodán keresztül magánszemélyektől cége, a Zalatnay Stúdió Produkciós Kft. számára. A havi 10-15 százalékos megígért kamat, valamint az ígéret, hogy a pénzt ügyvédi letétként kezelik (igaz, a társaság nevében ügyvédként fellépő hölgy a történtek idején még nem volt az ügyvédi kamara tagja) bizalmat keltett a befektetőkben. Nem tudni, Zalatnay vállalkozása, az általa készített talkshow és Bolondóra című televíziós produkciók termeltek-e volna valaha is akkora bevételt, amelyből kifizethette volna a stábot és a hitelezőket. Sem sikeresnek, sem precíznek nem nevezhető Zalatnay kezei között azonban szétfolyt a pénz, barátai élősködtek rajta s az Msat televízió megszűnése végérvényesen csődbe vitte a vállalkozást: 120 millió forint adóssága maradt a magánhitelezők felé.

Cini talán csak a másodfokú ítélet kihirdetése után vette komolyan, hogy börtönbe kerülhet. Addig abban a hitben utazgatott - többször járt az Egyesült Államokban -, hogy megúszhatja felfüggesztett szabadságvesztéssel is. Leváltotta ügyvédjét, aki a kiszivárgott hírek szerint túlságosan gyakran hajtogatta, hogy a börtönt csak akkor kerülheti el, ha fizet. Amikor azonban másodfokon helybenhagyták hároméves börtönbüntetését, amelynek háromnegyedét (két év és három hónapot) le is kell töltetnie, visszahívta Hegedűs Lászlót, hogy próbálja meg elérni a börtönbe vonulás elhalasztását és az esetleges perújítást. Hegedűs azzal a feltétellel fogadta el a megbízást, hogy perújítási kérelmet nem terjeszt elő mindaddig, amíg fennálló adósságából egy nagyobb összeget le nem tesz az asztalra.

Úgy tudjuk, Zalatnay és védője tárgyalásokba kezdett a büntetés-végrehajtással, hogy ne a sajtó kameráinak kereszttüzében kelljen börtönbe vonulnia, ezért várhatóan nem az eredetileg kijelölt fegyintézetben és nem is a behívón feltüntetett időpontban kezdi meg büntetése letöltését.

Egymillió 748 ezer néző volt kíváncsi szombaton a börtönéletre készülő Zalatnay Sarolta "utolsó szabadlábon töltött napjait" bemutató dokumentumfilmre. Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója elégedett a nézettséggel, még akkor is, ha az azt követő produkció, a Legyen Ön is milliomos különkiadása 3 millió 48 ezer nézőt csábított az RTL-hez. "Ilyen nagy nézettségű műsor két éve nem volt a magyar televíziózásban, ezért nem szabad annak a nézettségével összevetni a Cinivel készült produkciót. A Zalatnay valóságshow szerdán, a Barátok közt után folytatódik. Arról, hogy az RTL szerkesztője és operatőre meddig követheti Cinit, a hétfői döntés után kezdődhettek csak meg a tárgyalások a büntetés-végrehajtás és az RTL között. Kolosi lapunknak azt mondta: - Egyelőre úgy fest a helyzet, hogy csak a büntetés-végrehajtási intézet kapujáig követhetjük Cinit, de ha változik a helyzet, arról mindenképpen tájékoztatjuk nézőinket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.