Vörös Zoknik: lépés előre

Tudom, hogy a budapesti amerikai kolónián kívül odahaza aligha fakadnak sokan dalra - vagy sírva - a hír hallatán, de a Boston Red Sox megverte a New York Yankeest. Helyezzük hát a hírt kontextusba: 1876, a Nemzeti Baseball Liga megalakítása óta még soha egyetlen csapat sem fordította meg 0:3-ról a négy győzelemig tartó bajnoki döntőt. A Vörös Zoknik tehát szerda esti diadalukkal eleve bevonultak a sporttörténelembe. Az csak hab a tortán, hogy a hetedik összecsapáson saját pályáján győzték le az ősi mumust, a Jenkiket, s ezzel új fejezetet nyitottak a két csapat immár a harmadik évszázadon átívelő versengésében.

A Boston 1918 óta nem nyerte meg a "nemzeti" és az "amerikai" liga győzteseinek szuperdöntőjét, a "világbajnokságot". A kitartó szurkolók ennek ellenére 86 éve megtöltik a Fenway Park legendás stadionját. Az idén az alapszakasz mérkőzéseire is mindig elkelt mind a 36298 jegy. A BoSoxnak drukkolni olyan, mint szerelmesnek lenni egy hollywoodi csillagba: az álom garantáltan beteljesületlen marad, de akkor is gyönyörű. Aki a Boston világbajnokságában hisz, az hisz a tündérmesékben és a jónak a gonosz feletti végső győzelmében is.

A Jenkik szurkolói ezt nem érthetik. Huszonhatszor nyerték meg az egyesített bajnokságot, mindig ott voltak a legjobbak között, az utóbbi évtizedben különösen futott a szekerük. A New York játékosainak éves fizetése 186 millió dollár (nagyjából 37 milliárd forint). A Texas Rangerstől az idén vásárolt sztár, Alex Rodriguez tíz évre 252 millió dollárjukba került, azaz egyedül rá a többszörösét fordítják annak, mint amennyit az "olimpiai nagyhatalom" Magyarország a sport állami támogatására.

A Red Sox a második leggazdagabb klub, évi 120 milliót költ a játékosaira. A legenda szerint azonban a Bostonon átok ül, amióta 1920-ban eladta a New Yorknak a baseball Peléjét, Babe Ruth-t. A csapat előtte öt világbajnoki címet szerzett, azóta egyet sem. A Bambinó átka most félig megtört, mert az együttes világraszóló győzelmet aratott az évtizedek során már lélektani előnyt is szerző ősi riválissal szemben.

A dolog nem ment simán. A sorozat első három meccsét könnyedén nyerte a New York, a harmadikat Bostonban 19:8-as, megalázó fölénnyel. A Vörös Zoknik a negyedik meccset kínnal-keservvel, háromszori hosszabbítás után hozták. Az ötödiket még nehezebben, az alapesetben kilenc menetig tartó baseballban rendkívül ritka, 14 forgás után nyerték 5:4-re. Ez a meccs 5 és háromnegyed órát, hajnali kettőig tartott. A hatodik győzelmet drámai - ám helyes - bírói ítéletek után, a legvégén sikerült bebiztosítani. A lélektani előny ekkor már hozzájuk került, és a sorsdöntő, hetedik találkozón a kezdettől vezetve, 10:3-ra diadalmaskodtak.

A csapatok az "amerikai" liga döntőjében is a hetedik meccsig jutottak. Lapzárta után dőlt el, hogy a vörös csillagos Houston Astros vagy a nem a katolikus méltóságról, hanem egy bíborszínű madárról elnevezett St. Louis Cardinals lesz a BoSox ellenfele. A Vörös Zokniknak az átok végső megtöréséhez itt is nyerniük kellene, ami lelkiállapotukat tekintve könnyebbnek ígérkezik, mint az idevezető út. Az első derbit szombaton Bostonban játsszák. A Fenway Park az összes csapaté közül a legkisebb stadion, de akkor is megtelne, ha ötször akkorára építik.

Amerika persze a korlátlan lehetőségek hazája, aki siet, még szerezhet jegyet. Az interneten az eredetileg 185 dolláros belépők ára 2500 és 6750 dollár között mozog, ez magyar pénzben 0,5 millió-1,35 millió forint. És még a hot dogra meg a forralt borra is kalkulálni kell fejenként legalább 10-15 dollárt!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.