A világ leghosszabb mondata

A 25 éves amerikai Jonathan Harris egy mondatot helyezett el az interneten. A teljes jelentését ő sem tudja, és feltételezhetően még végig sem olvasta, mivel a mondat potom 86.800 szóból áll.

Harris elsőre pihent agyúnak tűnő ötlete ugyanis az volt, hogy sorba rendezi az angol nyelv szavait, méghozzá a leggyakrabban használt szóból kiindulva csökkenő sorrendben a legritkábban használt felé. A weblapot látogatóknak (http://www.wordcount.org) csak annyit kell tenniük, hogy beírnak egy szót vagy egy helyezést, és megtudják, hogy egy adott szót milyen gyakorisággal használnak az angol nyelvben.

Az oldalt látogatók eleinte jókat derülnek a program által nyújtott játékon: tesztelgethetik az egyszeri angoltanárjukat, aki botor mód az első órákon beléjük verte a "cat" szó jelentését, ami csak a 2532 helyen áll, messze lemaradva olyan szavaktól, mint az 1012. helyen álló “designed" vagy az 1021. "application". Azaz a "cat" szó a mindennapi életben jóval kevésbé hasznos, olyannyira, hogy maga a hasznos szó, a "useful" is megelőzi, ami pedig a 1013. a sorban. A bulvársajtón edződött olvasónak már a szempillája sem rebben, ha a tengerentúlon időt, energiát és legfőképpen pénzt ölnek bele egy jópofának tűnő marhaságba. Azután a dolog kezd egy kicsit komolyra fordulni.

Az még talán annyira nem meglepő, hogy hazánk és Lengyelország neve (Lengyelország 4179, Magyarország 5499) messze megelőzi a többi kelet európai országok neveinek a gyakoriságát, és a tengerentúlon nagyon is tisztában vannak Jugoszlávia megszűnésével, mert az csak a 65.977. helyen van szemben Szerbia 9813. helyével. Az már viszont igen, hogy a kicsiny Albánia jóval gyakrabban fordul elő az angol nyelvben (11.738) mint Szlovákia (18.344) neve, a szovjet szó pedig közel háromszor gyakoribb, mint az USA szó előfordulása.

A használóba belebújik az ördög, és azt feltételezi, hogy a nagyjából azonos gyakorisággal emlegetett szavak vélhetőleg azonos súlyt képviselnek egy kultúrában, és valószínűleg gyakran együtt is emlegetik őket. Az USA-nál maradva a szó közvetlen környezetét az "engine" azaz motor és az "owner" azaz a tulajdonos alkotja. Az "america" szó mellett sorrendben az "ensure" az "oil" és a "company" található. Együtt: "america ensure oil company" - szabad fordításban - Amerika bebiztosítja az olajcégeket... A mindennapi szóhasználat erővonalai mentén lassan kirajzolódni látszik egy kultúra a maga valóságában: a love szó közvetlenül az economic mellett található.

Túl azon, hogy világszerte jó néhány végzős angol szakos nyelvész fogja a diplomamunkáját köszönni Jonathan Harrisnak, a wordcount talán egy kicsivel messzebbre mutat. Harris, aki a Benetton által szponzorált fabrica ötletgyárnak a tagja, becsületes foglakozását tekintve "az információ vizualizációjával" foglalkozik, amit a hozzáértők szerint nem lehet sem a művészetek, sem az alkalmazott tudományok közé beskatulyázni. Kabos Gyulát szabadon idézve: "ebből is egy kicsi és abból is egy kicsi".

Nagyjából a nyolcvanas évek közepén az Egyesült Államokban kezdtek foglakozni azzal a fogas kérdéssel, hogy miként lehet komplex ismeretrendszereket a mindennapi számítógépes felhasználó számára grafikusan megjeleníteni, és kezelhetővé tenni. Hogy egy mindennapi példázattal éljünk: azt meg tudjuk nézni a telefonkönyvben, hogy XY-nak mi a telefonszáma, azt viszont már nem, hogy XY-nak kivel van viszonya az előfizetők közül. Az angol nevéből fordítva: Társadalmi Kapcsolat Háló elemzés pontosan a szociális világ összetett viszonyrendszereire koncentrál. Abban a pillanatban, amikor ezeket a viszonyrendszereket sikerül geometriai alakzatként megjeleníteni, olyan összetett társadalmi rendszerek és folyamatok válnak modellezhetővé, mint például a globalizáció vagy a terrorizmus.

Természetesen az ilyen modellek még a távoli jövő álmai, de a tudományos gondolkodásban pár évtizede lassú eltolódás figyelhető meg a puszta hatásvizsgálattól a rendszerelmélet és a végtelenül összetett rendszereket vizsgáló káoszelmélet felé. Jonathan Harris munkája is egyszerre játék és része egy tudományos forradalomnak, de az egyedülálló mégis az benne, hogy képes minden eddiginél kézzelfoghatóbb választ adni az emberi élet második legfontosabb kérdésre, nevezetesen: milyen az ember? Már csak az elsőt kell megválaszolni. Ráadásul - és ez sem mellékes - a worldcount honlapja maga az esztétikai tökély.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.