Tojás gumit szerel

- Figyeld meg jól, ahogy csinálom. Semmi erőlködés, látod? Ennyi az egész. Hangja változatlan: kissé karcos. Mint mindig. Mint akkor is. Amikor ő irányított a középpályán. Mérlege: 224 NB I-es mérkőzés, 100 gól.

Szeibert György - a szurkolóknak örökre: Tojás - most egy gumiszerelő műhelyben dolgozik, afféle hallgatólagos kisfőnök.

Szép futballistakarriert futott be - de még a régi időkben. Talán a legtöbbször volt ifjúsági és serdülő válogatott, 16 évesen futott ki először felnőtt bajnoki meccsen a pázsitra (a BVSC színeiben), 18 évesen a Honvédhoz került.

- Besoroztak, mint mindenkit: az alapozásnál még ötvenhatan voltunk, ebből kilenc középcsatár, a keretet csak két hónap múlva csökkentették.

Itt telt el két év, majd a Volán következett.

Utána a legnagyobb sikerek helyszíne, az MTK. Verebessel az edzői poszton a csapat tizenegynéhány esztendő után nyert bajnokságot, Tojás a négy ott töltött évből háromban lett az együttes házi gólkirálya.

- Nem is rossz egy irányító középpályástól, ugye? - kérdezi, s még ma is elégedetten mosolyog, ha erről beszél, no meg a bombaerős, ravaszul a kapuba csavart szabadrúgásairól. Ez utóbbiakkal sok kapus életét megkeserítette.

Az MTK-ból a Fradiba került, utána a Veszprémhez (alig csúsztak le a dobogóról), onnan a BVSC-hez, majd a Vasashoz és így tovább. Három hónapig Görögországban is játszott, két évet pedig Ausztriában, a regionális ligában. A játékos-pályafutását 36 évesen - Dorogon - szó szerint az Achilles szakította félbe.

Szeibert lényegében az utcára került.

- Én még abban az időben kezdtem a focit, amikor a meccspénzt az MLSZ fizette. Egy győzelem 1800 forintot ért. Az ember megszerzett egy kis lakást meg egy Zsigulit, esetleg ha nagyon ügyes volt, ehhez még egy gebint. Ennyi. Az első osztályban - ezt írják a lapok - ma egy játékos évente súlyos milliókat keres. Tíz év alatt - ennyi egy átlagos karrier - össze lehet szedni valamennyit.

Tojás ma is foglalkozik focival. Még gipszben volt a műtét után, amikor pályaedzőként működött Dorogon. Csodatévőnek hívták Kiskunlacházára is: a megyei első osztályban való bent maradás lett volna a cél.

- Megkérdeztem: hány a pont? A fél szezon után voltunk. A válasz: nulla. Hát a gólarány? Nyolcvanegy kapott, nulla rúgott. Na, így kezdtünk a munkához. Ha nem volt meg a létszám, nekem is be kellett állnom. Szereztünk 27 pontot, és egy hajszállal estünk ki. De a végére csapat lett a videotékásból meg a többiekből, akik játszottak.

Az FC Hungaro (BLASZ III) veretlenül került Szeiberttel felsőbb osztályba.

Tojás most is nagy fába vágta a fejszéjét.

- A Mogyoród hívott. Járási bajnokság, innen a megye kettőbe lehet feljutni.

Néhány szavas, plasztikus jellemzés:

- Amatőr játékosok, kemény meccsek, szomszéd falvak egymás ellen. Harakiri.

A helyi újság szalagcíme szerint: Szeibert vezetésével menetel a Mogyoród.

A focira manapság este jut idő. A nap többi része a kenyérkereseté. Tojás gumit szerel az Innovexnél.

- Amikor vége lett az NB I-es életnek, próbálkoztam. Nem sok sikerrel. Azokhoz, akikhez Tojás, a focista bármikor benyithatott, csak sajnálkoztak: nehéz az élet, értsem meg, nem tudnak munkát adni. Valahogy az van az emberekben, hogy a sportolók léhűtők, noha kétszer annyit kibírnak, hiszen sokkal edzettebbek, mint az átlag.

Tojás nem lázadozó típus. Megértette: egyszer fent, egyszer lent.

Az MTK Baráti Kör nyúlt a hóna alá. Elhelyezték pincérnek egy olyan szállóban, amelyet nem illedelmes bárók és főrendek látogatnak. Az itteni két év után a Rómain működött felszolgálóként egy étteremben, és közben jött Kiskunlacháza, amikor a foci lehetetlenné tette az esti munkát. Akkor tanulta ki a gumiszerelést. Profi szinten. Szeibert szintjén.

Tojás nem elégedetlen.

- Kemény munka, és büszke vagyok arra, hogy ebből bármikor képes vagyok megélni, annyira értek hozzá.

Valahogy mindig kitudódik, hogy a baseballsapkás fickó, aki a téli gumit cseréli, nem más, mint Szeibert, az egykori sztár. Ilyenkor jön a "jé, Tojás, de jó látni téged" meg a "te jó isten, mit csinálsz te itt?".

Tojás úgy gondolja: így kerek a világ.

- Beállok egy parkolóba, hát egy régi játékostárs - nem mondom a nevét - szedi a jegyet. A kocsmában egy másik arra vár, hogy fizessenek neki egy fröccsöt. Jó, lehetnék én is másutt. Mondjuk technikai igazgató. De ez van. Jó, nem vagyok gazdag. De nem szorulok másra. Nem szorulok senkire.

A hajdani irányító középpályás jelenleg az öregfiúk között focizik a 6x6 csapatában, olyanokkal együtt, mint Kovács Kálmán, Gyimesi László, Bognár György, Vincze, Kiprich, Tyukodi.

- Nagyon erős kis brigád. Lenyomtuk a Fradit is.

- És a mogyoródi történet?

- Kösz szépen. Első helyen állunk.

Szeibert György: Nem szorulok senkire
Szeibert György: Nem szorulok senkire
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.